La conducerea Primăriei Brașov domnește dezinteresul față de Casa Imnului, monument istoric de importanță esențială

01 Sep 2023
La conducerea Primăriei Brașov domnește dezinteresul față de Casa Imnului, monument istoric de importanță esențială

La Primăria Brașov domnește dezinteresul față de Casa Imnului, monument istoric cunoscut și sub numele de Casa ”Deșteaptă-te, române!”, în care poetul și revoluționarul pașoptist Andrei Mureșanu a scris versurile care au devenit, după Revoluție, Imnul de Stat al României.  

În pofida valorii istorice incontestabile a imobilului ca simbol al luptei pentru libertate națională, decizia primarului USR Allen Coliban de a-și exercita dreptul de preempțiune se lasă mult așteptată.

Primarul a susținut - în răspunsul transmis către compania imobiliară Regatta Estate, reprezentantul exclusiv pentru vânzarea imobilului - că nu a primit o cerere oficială din partea societății, însă fondatorul companiei, Eduard-Mircea Uzunov, atestă că a transmis douăzeci și șapte de e-mailuri cu adresa în cauză, pentru primar și pentru fiecare consilier local, la data de 5 septembrie 2022.

Edilului i s-a solicitat să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca imobilul în care a locuit Andrei Mureșanu să fie ”onorat cum se cuvine” în patrimoniul cultural, însă nici o decizie nu a fost luată, la mai bine de un an de la cerere.

Viceprimarul Sebastian Rusu a declarat că primarul Allen Coliban ar fi mult mai interesat să cumpere un mall decât un simbol național, specificând și că i s-a propus achiziționarea Casei Imnului, numai că – fiind vorba despre o inițiativă liberală – acesta nu a fost receptiv, ca reprezentant al Uniunii Salvați România (USR), punct de vedere susținut și de Cătălin Anton, președintele Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, social-culturale, muncă, familie, educative, sportive, agrement, tineret, religie, învăţământ, sănătate şi protecţie socială din primărie.

Mai mult decât atât, dacă anul trecut avea întâietate achiziția unui mall, anul acesta primarul își dorește să cumpere un han cu zidurile dărâmate, fiind a doua oară când pune inițiativa pe ordinea de zi a Consiliul Local, conform Proiectului HCL privind aprobarea cumpărării unor imobile situate în Municipiul Brașov, pe str. Podul Crețului, în zona Pietrele lui Solomon, având nr. înregistrare 120497, din 18 august 2023.

Uzunov subliniază că „proprietarii vor să vândă la preţul de 1,6 milioane de euro, un preț extrem de mic, ținând cont de potenţialul cultural şi turistic al clădirii, amplasată pe latura de est a Cetății Brașovului. Pentru reconsolidarea și transformarea clădirii într-un hotel emblematic există deja un proiect, prevăzut cu 22 de camere, în urma căruia ar rezulta o suprafaţă generoasă de 2.300 mp.” Situația a fost semnalată și fostului Ministru al Culturii, domnul Lucian Romaşcanu.

”Deșteaptă-te, române!”, imnul de stat al României, a fost compus de Andrei Mureșanu, poet și revoluționar din Transilvania, devenind inițial marșul revoluționarilor pașoptiști. Nicolae Bălcescu l-a etichetat drept ”Marseilleza românilor”, iar versurile sale au inspirat, de-a lungul timpului, sentimentele patriotice ale românilor.

Steagul, stema, imnul și ziua națională sunt elementele distinctive ale unui stat, motiv pentru care acest imobil ar trebui să între în circuitul public, pentru a fi vizitat și a se evita astfel degradarea lui. Cu toate acestea, decizia primăriei de a-și exercita dreptul de preempțiune, achiziționându-l la modestul preț propus, întârzie să apară. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră