Istorii despre muzici şi rost, în inima Transilvaniei, la Muzeul ASTRA din Sibiu

26 Aug 2020
Istorii despre muzici şi rost, în inima Transilvaniei, la Muzeul ASTRA din Sibiu Galerie foto (2)

Muzeul ASTRA din Sibiu, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” şi Mişcarea de Rezistenţă  organizează sâmbătă, 29 august 2020, între orele 14:00 şi 18:00, şi duminică, 30 august 2020, între orele 11:00 şi 17:00, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Târgul de ţară) Festivalul Tarafuri şi Fanfare. O adevărată sărbătoare a muzicii ţărăneşti, Festivalul Tarafuri şi Fanfare a fost iniţiat de Marius Tucă, în anul 2007, în spiritul Recursului la România.

Vor povesti despre toate la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului: Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Fanfara Turnişor – Neppendorfer Blaskapelle, judeţul Sibiu, Taraful Vasile Muscurici-Enoiu, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobroteşti, judeţul Teleorman, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt. Ei cunosc poveşti de demult, cântece de ascultare, cântece de dragoste, de joc, reţete din gastronomia tradiţională şi multe altele.

„Traversăm o perioadă aparte, distinctă de multe dintre momentele pe care noi, românii, le-am avut de parcurs în ultimii 31 de ani de la evenimentul major care ne-a schimbat destinul: Revoluţia din decembrie 1989. Trecerea vremii a adus felurite schimbări în privinţa percepţiei muzicilor şi a datinilor noastre, considerate, deseori, ruginite şi roase de timp. De aceea, în aceşti ani s-a generat o suprapunere de elemente noi care, în multe situaţii, au creat un vid, prin ştirbirea elementelor-cheie şi prin aducerea în atenţie a unui spectacular forţat care a condus la desacralizare. Festivalul Tarafuri şi Fanfare nu are în vedere latura spectacularului, ci reproducerea unui model cultural care trebuie să reprezinte un punct de orientare pentru generaţiile tinere, în formare: practica tradiţională. Suntem într-un an special în care ne ferim de un inamic invizibil: boala. Câte astfel de momente de cumpănă au traversat românii? Ce fel de situaţii au fost acestea? Cum se fereau bătrânii de boli? Cum au fost mutate hotarele satelor pentru a stăvili maladii ucigaşe? Cum era viaţa oamenilor şi a satelor în astfel de ani de molime, de război, într-o asiduă luptă pentru supravieţuire? Vă voi spune o frântură de poveste. Continuarea… o veţi afla la Festivalul Tarafuri şi Fanfare! La Vinerea, judeţul Alba, pregătirile pentru Paştile anului care urmează încep din vreme, încă din prima duminică după Rusalii, când se întruneşte leatul din care fac parte vinerenii care împlinesc în anul care vine 60 de ani. Ei primesc o importantă menire: aceea de a pregăti cum se cuvine Sărbătoarea sărbătorilor: Sfintele Paşti. Anul acesta, misiunea păştenilor a fost fragmentară. Interdicţiile impuse în pandemie şi grija oamenilor de a se proteja de molimă au diminuat solemnitatea tradiţiei. Despre acestea şi despre multe altele vom discuta la Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XV-a. Muzicanţii vor aduce cu ei poveşti din satele lor, despre oamenii de ieri, despre cei de azi, despre nunţi, botezuri, despre horele de duminică, vor istorisi, vor cânta şi vor încânta cum vor şti ei mai bine. Nu va lipsi gastronomia tradiţională specifică satului Vinerea, judeţul Alba, de unde socăciţele Magdalena Herlea şi Maria Furdui vor veni cu multe reţete aparte. Şi anul acesta vor fi alături de noi cercetători şi profesori care vor «puncta» o serie de elemente importante privind istorii mai puţin ştiute”, declară lector univ. dr. asoc. Luminiţa Tucă, cercetător etnolog, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost”.

Poftiţi la Muzeul în aer liber din Dumbrava minunată a Sibiului la Festivalul Tarafuri şi Fanfare! Muzicanţii invitaţi vor demonstra şi de această dată că muzica tradiţională, o parte importantă a patrimoniului românilor, n-are pereche în lume!

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Un eveniment cultural susţinut de BES România şi Carrefour Sibiu.                                     

Programul Festivalului Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XV-a:

Sâmbătă, 29 august 2020

Târgul de ţară, orele 14:00– 18:00

Orele 14:00 – 15:30

  • Deschiderea evenimentului cultural
  • Dialog muzical tradițional
  • Frumuseţea de altădată –  găteala capului şi portul din bătrâni

Orele 14:00 – 17:00

  • Povești despre preparatele specifice satului de ieri: ateliere de gătit cu socăcițele de la Vinerea, județul Alba

Orele 16:00 – 18:00

  • Poveşti despre menire: vremuri de restriște de-a lungul istoriei; dialog muzical tradițional. Participă: Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Taraful Vasile Muscurici-Enoiu din Godineşti, judeţul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt, Muzicanţii din Dobroteşti, județul Teleorman

Duminică, 30 august 2020

Târgul de ţară, orele 11:00 – 17:00

Orele 11:00 – 15:00

  • Povești despre preparatele tradiţionale: dialog cultural, muzical şi gastronomic deschis tuturor invitaţilor

Orele 12:00 –13:00

  • Obiceiuri de ieri şi de azi: Păştenii – moştenire culturală – proiecţie de film documentar; povestea păştenilor depănată de cei care sărbătoresc leatul în 2020 (între tradiţie şi interdicţie); expoziţie foto care ilustrează obiceiul Păştenilor

Orele 13:00 – 14:00

  • Istorisiri despre boli şi leacuri de demult. Participă: Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș

Orele 14:00 –15:00

  • O altfel de sesiune de comunicări ştiinţifice... în aer liber: despre boli, leacuri, beteşuguri şi tulburări, despre muzici în impas. Participă: prof. univ. dr. habil. Lucian-Emil Roşca, etnomuzicolog (Universitatea de Vest din Timişoara, preşedinte al Asociaţiei pentru Cultură Bănăţeană), conf. univ. dr. Florica Bohîlţea-Mihuţ (Universitatea din Bucureşti), lector dr. asoc. Luminiţa Tucă (Universitatea Valahia din Târgovişte), drd. Doina-Cristina Chiţa-Mazăre (Universitatea din Bucureşti), prof. Anca Herlea (Şcoala Gimnazială „Ioan Mihu” din Vinerea), prof. Ionela Popa (Liceul de Arte „Regina Mariaˮ din Alba Iulia), prof. Cosmin Verde (Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Ilie Micu” din Sibiu)

Orele 16:00 – 17:00

  • Dialog muzical tradițional. Participă: Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Taraful din Băbiciu, judeţul Olt, Muzicanţii din Dobroteşti, judeţul Teleorman, Fanfara Turnişor-Neppendorfer Blaskapelle, județul Sibiu

Organizatorii recomandă purtarea măștilor de protecţie pe toată durata evenimentului cultural şi respectarea regulilor de distanţare fizică. Distanţaţi fizic, uniţi prin cultură!

Foto: Cornelia Florea

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră