Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIII-a, popas pe plaiurile Gorjului, la Polovragi

20 Noi 2018 | scris de L.C.
Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIII-a, popas pe plaiurile Gorjului, la Polovragi

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare se va opri la Polovragi, în judeţul Gorj, la 23 noiembrie 2018.

Istorii tainice vor fi aşezate pe strune şi slobozite în lume de muzicanţi vestiţi: Taraful din Băbiciu (judeţul Olt), Titi Burcea, lăutarul din Băduleasa (judeţul Teleorman), Emil Zamfir, lăutarul din Corabia (judeţul Olt), Taraful Gorjului – neîntrecuţii muzicanţi din bandele lui Vasile Muscurici-Enoiu, Cristian Geagu-Cătăroiu, Rela Ciulei şi Taraful din Brădiceni, Fluieraşii din Polovragi (judeţul Gorj), muzicanţii din Dobroteşti – Marin Albu şi Ionel Pană (judeţul Teleorman), Fanfara din Dârvari (Mehedinţi).

Vor aduce cântecul, obiceiurile şi portul de sărbătoare Comunitatea din Vinerea (judeţul Alba), alături de Mihai şi Firuţa Moldovan, de pe Valea Idicelului (judeţul Mureş).

Va deschide tolba cu poveşti şi cântece din Țara de Fagi (Bucovina): Doina Lavric-Parghel.

„Vă aşteptăm cu muzică rară, folclor pur, interpretat cu simţire, cu trăire sufletească, fără compozitori şi partituri, şi cu povestiri din bătrâni adunate din sate tradiţionale din ce în ce mai încercate, din ce în ce mai lovite de sonorităţi stranii care, pe zi ce trece, capătă tot mai mult teren în raport cu autenticul. Veţi întâlni o lume în prag de uitare, însă nu o lume apusă, ci una frumoasă, care ştie să rezoneze cu inimile celor care îi cunosc valoarea. Este invitaţia noastră de a ne fi aproape la cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Tarafuri şi Fanfare, desfăşurată la 23 noiembrie 2018, la Polovragi, judeţul Gorj. Festivalul Tarafuri şi Fanfare depăşeşte noţiunea care defineşte un astfel de eveniment cultural. Nu este un simpu festival, ci o sărbătoare a muzicii ţărăneşti. Veţi avea ocazia de a asculta muzici neatinse de colbul uitării, înălţate de vocile fără seamăn ale muzicanţilor ţărani care ştiu a cânta, dar şi a munci pământul”, a declarat Luminiţa Tucă, etnolog, preşedinte al Consiliului Director al Asociaţiei Culturale „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” şi director al Festivalului Tarafuri şi Fanfare.

Iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă, în spiritul campaniei Recurs la România, Festivalul Tarafuri şi Fanfare s-a transformat, odată cu trecerea anilor, într-o veritabilă „Mişcare de rezistenţă” în a descoperi şi a redescoperi datinile, muzica şi rostul din satul tradiţional.

Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIII-a, este organizat de Consiliul Judeţean Gorj, Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu, Primăria şi Consiliul Local al comunei Polovragi, în parteneriat cu Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost” şi Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră