Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIV-a, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

27 Aug 2019 | scris de Luminita Ciobanu
Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIV-a, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului Galerie foto (2)

În ultima zi de vară și prima zi de toamnă, la Sibiu va fi reconturată atmosfera târgurilor de odinioară: cu bucate alese, pregătite de socăciţe iscusite, cu meşteri populari şi, mai ales, cu muzicanţi fără pereche.

Muzeul ASTRA şi Asociaţia Culturală „Arhetipuri: Datini, Muzică, Rost, în parteneriat cu Asociaţia Mişcarea de Rezistenţă, organizează, în perioada 31 august - 1 septembrie 2019, Festivalul Tarafuri şi Fanfare, ediţia a XIV-a.

Ce este un târg şi ce fel de tranzacţii sau învoieli aveau şi au loc aici? Ce târguiau, cu ani în urmă, muşteriii care ocoleau iarmarocul pentru a găsi cele de trebuinţă la preţuri pentru toate buzunarele? Cum erau tocmiţi lăutarii ieri şi cum sunt arvuniţi astăzi? Ce repertorii ocazionale pregăteau în decursul unui an? Vă invităm la un dialog cultural despre târguri şi iarmaroace, despre bâlciuri şi oboare, despre nedei şi hramuri, despre muzici şi rost.

Vor istorisi despre toate Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi, Taraful Gorjului, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Grupul de Muzică Tradiţională Românească „Juniiˮ, judeţul Sibiu, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt, Valerică de la Cruşovu, județul Olt. Cu toţii vor deschide tolbele cu poveşti şi vor zice, deopotrivă, cântece de joc, de dragoste, de jale, hore, sârbe, doine şi balade, cântece de ascultare. Li se alătură, în cele două zile, Zamfira Mureşan din Maramureş.

Nu vor lipsi atelierele de gătit, îmbinate cu poveștile preparatelor specifice târgurilor de altădată, depănate de socăcițele de la Vinerea, județul Alba, nici dialogurile cu meşterii populari care construiesc instrumente muzicale. Curioşii vor putea afla cum învaţă un copil, acasă, să strunească o vioară şi cum se transmite lăutăria din tată-n fiu fără partituri, precum şi alte secrete din tagma lăutăriei.

Iniţiat în anul 2007 de Marius Tucă, în spiritul campaniei Recurs la România, Festivalul Tarafuri şi Fanfare s-a transformat, odată cu trecerea anilor, într-o veritabilă „Mişcare de rezistenţăˮ în a descoperi şi a redescoperi datinile, muzica şi rostul din satul tradiţional.

Vă invităm, aşadar, sâmbătă, 31 august, şi duminică, 1 septembrie 2019, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, între orele 11:00 şi 18:00, la Festivalul Tarafuri şi Fanfare. Veniţi să petrecem până seara la sărbătoarea muzicii ţărăneşti! Muzicanţii invitaţi vor demonstra şi de această dată că muzica tradiţională, o parte importantă a patrimoniului românilor, n-are pereche în lume.

 

Acţiunile Muzeului ASTRA sunt posibile cu finanţarea Consiliului Judeţean Sibiu.

Un eveniment cultural susţinut de Carrefour Sibiu şi BES România.

 

Program

Festivalul Tarafuri şi Fanfare,

ediţia a XIV-a, 2019

Sâmbătă, 31 august 2019

Târgul de ţară

 

Ora 11:00

 • Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi – porneşte de la Pavilionul Muzeal Multicultural spre Târgul de ţară; Fanfara din Dârvari va susţine, pe parcursul zilei, momente tradiţionale şi în alte locuri din Muzeul în aer liber.

Orele 11:00 – 12:00

 • Deschiderea evenimentului cultural la Târgul de ţară;
 • Vernisajul expoziţiei de fotografie „Târgurile de altădată” la Târgul de ţară.

Orele 11:00-15:00

 • Ateliere de gătit și poveștile preparatelor specifice târgurilor de altădată - Socăcițele de la Vinerea și Tonea, județul Alba.

Orele 11:00-18:00

 • Ateliere culturale şi dialog muzical tradițional: Fanfara din Dârvari, județul Mehedinţi, Taraful Gorjului, județul Gorj, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Grupul de Muzică Tradiţională Românească „Juniiˮ, judeţul Sibiu. Invitat special: Zamfira Mureşan.
 • Instrumentele muzicale – meşteşug şi artă (dialog cu meşterii populari şi cu muzicanţii).

Duminică, 1 septembrie 2019

Târgul de ţară

 

Orele 11:00 – 15:00

 • Ateliere de gătit și poveștile preparatelor tradiţionale; târgul şi iarmarocul versus bâlciul şi oborul; istorisiri de la nedei şi hramuri. Dialog cultural deschis tuturor invitaţilor.
 • Obiceiuri de ieri şi de azi de prin sate adunate: dr. Cornelia Florea, prof. Zamfira Mureşan, prof. Anca Herlea, prof. Ionela Popa, lector dr. asoc. Luminiţa Tucă.
 • Muzica tradiţională de la meserie la profesie (dialog cu muzicanţii).

Orele 11:00 – 18:00

 • Ateliere culturale şi dialog muzical tradițional. Participă: Muzicanți și dănțăuși de pe Valea Idicelului, județul Mureș, Comunitatea din Vinerea, județul Alba, Muzicanţii din Dobrotești, județul Teleorman, Taraful Căldăraru din Băbiciu, județul Olt, Valerică de la Cruşovu, județul Olt, Grupul de Muzică Tradiţională Românească „Juniiˮ, județul Sibiu. Invitat special: Zamfira Mureşan.

Fotografii: Cornelia Florea

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră