Gradinitele, scolile si universitatile nu se redeschid. Anul școlar se va termina pe 12 iunie

27 Apr 2020 | scris de A.V.
Gradinitele, scolile si universitatile nu se redeschid. Anul școlar se va termina pe 12 iunie

Cursurile nu vor mai fi reluate în acest an școlar pentru majoritatea elevilor și studenților, a anunțat luni președintele României, Klaus Iohannis. Vor reveni la școală doar elevii din anii terminali (a VIII-a și a XII-a) în vederea pregătirii evaluării naționale, respectiv bacalaureatul, însă în anumite condiții.

”Până atunci vor continua cursurile la distanță, mediile vor fi încheiate cu notele pe care le au acum. În cazuri excepționale se pot face re-evaluări. Sunt câteva excepții: elevii din clasele terminale – a opta, a 12-a sau a 13-a vor putea reveni la școală între 2 și 12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. Normele de distanțare pot fi respectate: vor fi maximum 10 elevi într-o clasă. Evaluarea Națională și Bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli foarte stricte: vor sta la distanță mare unii de alții, se va măsura temperatura tuturor persoanelor care intră în școală, vor avea intrări și ieșiri separate”, a precizat șeful statului.

„Epidemia nu s-a încheiat, deci nu putem vorbi despre o relaxare”, a spus preşedintele. „Există riscul major ca elevii să ducă boala la şcoală şi risc semnificativ să ducă boala de la şcoală acasă”, a spus Klaus Iohannis.

Declarația este făcută după o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Persoanele de peste 65 de ani pot, de luni, să iasă din casă în două intervale orare: 7,00 - 11,00 şi 19,00 - 22,00, a mai anunţat preşedintele Klaus Iohannis.

"Am luat o decizie. Se referă la persoanele de peste 65 de ani care, în momentul de faţă, conform unei ordonanţe militare, pot ieşi la anumite ore, între 11,00 şi 13,00. Având în vedere că vremea se încălzeşte, că intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, începând de astăzi, tot prin ordonanţă militară, se va schimba acest interval. Deci persoanele de peste 65 de ani vor avea la dispoziţie două intervale zilnice: dimineaţa, de la 7,00 până la ora 11,00, şi seara, de la ora 19,00 până la ora 22,00, când vor putea să iasă din casă fie pentru cumpărături, fie pentru a face un pic de mişcare în jurul casei sau în jurul blocului", a afirmat preşedintele Iohannis. 

Preşedintele a anunţat şi că România va trimite în Republica Moldova o echipă de medici şi personal medical, dar şi materiale de protecţie.

"În Republica Moldova situaţia este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important - credem noi că cel mai important al Republicii Moldova -, va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante: prima - o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în Republica Moldova pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii de acolo să facă faţă mai bine acestei epidemii; o a doua acţiune va consta în trimiterea de măşti şi materiale sanitare, materiale de protecţie, ba chiar medicamente din rezerva noastră în Republica Moldova pentru a ajuta cetăţenii de acolo să treacă mai uşor peste această epidemie", a spus şeful statului.

UPDATE

Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, luni, că Evaluarea Natională va începe la 15 iunie, iar Bacalureatul va începe la 22 iunie cu probele scrise și va continua cu probele de competență.

Cursurile rămân suspendate, însă continuă învățarea asistată de tehnologie.

Elevii din anii terminali vor reveni la cursuri la data de 2 iunie doar pentru două săptămâni de pregătire. Toate situațiile școlare vor fi încheiate cu două note, iar tezele nu se vor mai susține.

Studenţii îşi vor continua cursurile online, iar examenele se pot susţine şi online.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră