DNA a stabilit: cu cât au prejudiciat statul roman „COLOANELE OFICIALE“ folosite abuziv de Oprea

13 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
DNA a stabilit: cu cât au prejudiciat statul roman „COLOANELE OFICIALE“ folosite abuziv de Oprea

 

Prejudiciul a fost calculat de Direcţia Generală a Poliţiei Bucureşti, informaţiile fiind trimise către DNA. Familia lui Bogdan Gigină a cerut daune de trei milioane de euro şi 43.000 mii lei. 

Gabriel Oprea a fost chemat mercuri la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă sechestrul impus pe avere în dosarul morţii poliţistului Gigină, din acelaşi motiv fiind chemat copiii săi, după ce fostul ministru ar fi trecut o parte din bunuri pe numele acestora. Ulterior, aceştia au contestat sechestrul, instanţa supremă urmând să ia o decizie în acest caz. Pe 14 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpă în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină. În prima fază, cererea a fost trimisă Senatului României însă plenul acestei camere a respins-o. Ulterior, sub presiunea protestelor, Gabriel Oprea a demisionat din Parlamentul României, astfel că procurorii au revenit cu o a doua cerere, adresată lui Klaus Iohannis, potrivi legii răspunderii ministeriale.

„La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire al ministrului Oprea Gabriel. Acest dispozitiv, asigurat de către Brigada de Poliţie Rutieră din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, era format dintr-un motociclist rutier (victima Gigină Bogdan-Cosmin) şi un echipaj format dintr-un ofiţer şi un agent de poliţie aflaţi într-un autoturism de poliţie rutieră. Acest dispozitiv preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul Oprea Gabriel. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni", susţin procurorii.

DNA a extins urmărirea penală în dosarul în care Gabriel Oprea este acuzat de uciderea din culpă a poliţistului Bogdan Gigină

Potrivit DNA, din probele de la dosar ar rezulta indicii că "încălcând dispoziţiile legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ministrul de interne Oprea Gabriel a dispus, pentru sine, să beneficieze de însoţire cu echipaje de poliţie rutieră cu titlu permanent, ca aceste echipaje să fie formate atât dintr-un autoturism de poliţie rutieră (un agent şi un ofiţer de poliţie rutieră), cât şi dintr-o motocicletă a poliţiei rutiere".

Gabriel Oprea, în calitate de ministru, realiza în medie cinci deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, numărul fiind "de aproximativ trei ori mai mare decât cele realizate în aceeaşi perioadă pentru însoţirea preşedintelui României şi de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptăţiţi la însoţire permanentă conform prevederilor legale", explică DNA.

Moartea poliţistului Bogdan Gigină, pe 20 octombrie 2015, a provocat multa durere, dar a redeschis Cutia Pandorei si in ceea ce priveste folosirea coloanelor oficiale de catre demnitari. Mai exact, cand, cum si in ce situatii au voie demnitarii romani sa foloseasca coloana oficiala si in ce misiuni? 

AVEA VOIE GABRIEL OPREA SA FOLOSEASCA, CONFORM LEGII, COLOANA OFICIALA?

Iata ce spune LEGEA:

Art. 223 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2006

Art. 223. - (1) Poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenţei.
(2) Se însoţesc cu echipaje ale poliţiei rutiere demnitari români sau oficialităţi străine cu funcţii similare acestora, după cum urmează:
a) Preşedintele României;
b) preşedintele Senatului;
c) preşedintele Camerei Deputaţilor;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3) În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
(4) Beneficiază de însoţire şi candidaţii la funcţia de Preşedinte al României, pe timpul campaniei electorale, după validarea candidaturii, numai pe raza localităţilor unde au loc activităţile electorale.
(5) Beneficiază de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere foştii preşedinţi ai României, în condiţiile legii.

Conform legii, Oprea nu avea dreptul să folosească coloana oficială, aceasta fiind prevăzută doar în condiții deosebite.. Potrivit legislaţiei în vigoare, vicepremierul şi miniştrii pot avea coloană oficială doar în deosebire în exercitarea atribuţiilor ministeriale. "În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenta, pot beneficia de însotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul României sau omologi din strainatate aflati în vizita oficiala în România, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare", arată aliniatul 3 al articolului 223 din Codul Rutier.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră