Festivalul de Teatru Ștefan Iordache. Piesa ”Demnitate” ovaționată îndelung, la Caracal

11 Mai 2018 | scris de Dănuț Deleanu
Festivalul de Teatru Ștefan Iordache. Piesa ”Demnitate” ovaționată îndelung, la Caracal Galerie foto (41)

Referințele citite despre piesă, numele actorilor sau numai simplul fapt că era pur și simplu zi de festival să fi fost motivul pentru care caracalenii au umplut, aseară, până la refuz sala de spectacol a Teatrului Național? Pesemne, însă, că toate la un loc, fiindcă o piesă precum ”Demnitate”, jucată de actorii Marius Manole și Șerban Pavlu, nu poate fi trecută ușor cu vederea. 

Mai ales că cei doi protagoniști au confirmat demult că sunt printre cei aleși să înlocuiască fecund generația marilor actori pe care i-am avut până mai ieri, generație diminuată, din nefericire, din motive biologice. 

Dar, să ne întoarcem la piesă, piesă bazată pe un subiect statornic înrădăcinat în toate țările și societățile lumii, indiferent de perioada istorică în care se manifestă: corupția, minciuna și lipsa de demnitate. 

Povestea regizată de spaniolul Ignasi Vidal este oricând la fel de vie, de prezentă, de actuală, regăsindu-se în oricare mișcare politică ce azi, în orice țară a globului. Cronica spectacolului amintește: ”este un thriller despre prietenie, ambiție politică și loialitate. Personajele principale sunt doi politicieni, foarte buni prieteni încă din adolescență, care au pornit împreună la drum uniți de aceleași idealuri, într-un partid care promova schimbarea într-o societate din ce în ce mai dezamăgită de clasa politică.

Însă pe parcurs, cei doi au ales căi diferite pentru a-și atinge obiectivele. Protagoniștii trebuie să decidă într-un moment critic în viața lor, ce este mai important pentru ei. Loialitatea față de prieten sau demnitatea individuală? Ce să trădeze - prietenul care l-a însoțit până în acel moment sau ideea care a stat la baza celor mai adânci convingeri ale lor? 

Practic, spectacolul este o dezbatere față în față în crescendo între cei doi prieteni, inseparabili când au intrat în politică, și care acum, învăluiți în mrejele puterii se situează pe poziții morale divergente”.

Pe de altă parte, regizorul Ignasi Vidal afirmă: ”Și totuși, nu este un text despre politică. Sau, mai bine zis, nu este un text care să vorbească în mod exclusiv espre politică. Ceea ce am dorit, sau, cel puțin, ceea ce am intenționat în calitate de autor, a fost să scriu un text despre prietenie, despre cum ambițiile individuale pot afecta prietenia…”

Iar publicația El Mundo punctează:”Un thriller politic pe două voci despre corupție și onestitate în inima partidelor politice. Demnitate este un spectacol despre corupția politică, dar, în același timp, și despre prietenie și despre cum prietenia, atunci când la mijloc intervine politica, nu mai păstrează aceleași valori ca înainte…”

Atât de convingător, de real, de bine dozat a fost jocul actorilor, încât fiecare spectator s-a simțit implicat, atent la jocurile politice ale cetății, conștiința individuală și cea colectivă pulsând parcă mai rapid, pe măsură ce acțiunea piesei tindea să atingă punctul culminant.

La final, Marius Manole și Șerban Pavlu au fost ovaționați și aplaudați îndelung. Furtuna de aplauze a răsplătit pe deplin consumul uriaș de energie al celor doi, profesionalismul și incontestabilul talent. Încă marcați de încărcătura piesei, oltenii mai schimbă în fața teatrului o părere, două, apoi pleacă meditativi spre casele lor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră