EXCLUSIV. Cum răspundeau edilii din Miercurea Ciuc la "ORDINELE" afaceriștilor care aveau contracte cu Primăria - INTERCEPTĂRI

17 Iun 2015
EXCLUSIV. Cum răspundeau edilii din Miercurea Ciuc la
Viceprimarul Domokos Szoke a răspuns la “ordinul” afaceristului Arpad Benedek, pe care l-a primit în biroul său, în martie 2014, pentru contractul de închiriere al firmei Arterimpex SRL, a unui spațiu comercial proprietate privată a administrației Mircurea Ciuc. Procurorii descriu, în rechizitoriu, cum i-a cerut afaceristul Benedek viceprimarului Szoke să șteargă din contract și să modifice interdicția chiriașului de a subînchiria spațiul de la primărie. Subînchirierea era exclusă prin hotărârea Consiliului Local, dar viceprimarul s-a conformat și i-a făcut afaceristului pe plac, că firma acestuia putea să câștige niște bani din subînchirieri. 

INTERCEPTĂRI
 
*„ SZOKE DOMOKOS : Păi da puteţi lua, de ce mă întrebaţi pe mine?
 
*   BENEDEK ARPAD : Păi de aceea că este stipulat în contract.
 
*   SZOKE DOMOKOS : Că?
 
*   BENEDEK ARPAD : Că subînchiriere, deci.....
 
*   SZOKE DOMOKOS : Că nu-l puteţi închiria ?
 
*   BENEDEK ARPAD : Da. Dar în definitiv, vă spun sincer că eu am magazin
cu ăştia şi la Tg. Mureş şi la Sighişoara şi de aia am venit că.....
 
* SZOKE DOMOKOS : Deci atunci aşa modificăm....aşa modificăm propoziţia că
total, deci că nu puteţi subînchiria în totalitate altcuiva. E bine aşa?
 
* BENEDEK ARPAD : Aşa....Atât.
 
* SZOKE DOMOKOS : Deci subînchiriere totală.
 
* BENEDEK ARPAD : Aşa e, aşa e.
 
Viceprimarul a chemat o funcționară de la Patrimoniu să modifice paragraful cu interdicția subînchirierii. Firma lui Arpad Benedek a încheiat imediat două contracte de subînchiriere, fiecare de câte 300 de Euro. Procurorii rețin că suma de 7.608 Euro, venită din aceste chirii, se constituie prejudiciu adus bugetului local. DNA a mai reținut că în legătură cu un alt contract, cel referitor la lucrările pentru Parcul Ret, din Miercurea Ciuc, proiect finanțat din bugetul Administrației de Mediu, viceprimarul Domokos Szoke a favorizat o firmă “abonată” la contractele cu primăriile bucureștene, Garden Center Grup. Ionuț Olteanu, asociat și administrator al acestei societăți, supranumit de presă “părintele spațiilor verzi din București”, datorită zecilor de contracte “umflate” de unii primari, a intrat și în atenția Curții de conturi pentru aceste contracte supravevaluate. La Miercurea Ciuc,

Ionuț Olteanu a obținut din partea viceprimarului toate aprobările necesare derulării contractului pentru parcul Ret, așa că în 2011, a fost semnată înțelegerea pentru decontarea a peste 1.000.000 lei pentru lucrările pe un teren de 184.500 mp. Procurorii DNA susțin însă că suprafață a fost supradimensionată de 100 de ori față de cea reală, conformă în documentația tehnică cu 1.845 mp. Lucrările au constat în degajarea de deşeuri şi corpuri străine a zonei verde şi amenajarea unui parc de mici dimensiuni, cu loc de joaca, bănci, măsuţe şi flori. Viceprimarul a semnat pentru recepția lucrărilor pentru suprafața supradimensionată, așa că și costurile au fost achitate pe măsură, anchetatorii susținând că doar în cazul acestui contract s-au plătit nejustificat 188.000 de lei. Referitor la acuzațiile aduse primarului Robert Kalman Raduly, procurorii spun că în septembrie-octombrie 2014, acesta a aprobat autorizația pentru efectuarea unor lucrări de construcție a universității Sapientia, la care și primarul era cadru didactic. Lucrările de construcție și amenajarea unei parcări nu îndeplineau condițiile legale și de aceea aveau nevoie reprezentanții Universității de avizul primarului. 
 
Raduly Robert-Kalman este cadru universitar la Universitatea Sapientia, din anul 2003,  la disciplinele finanţe publice – seminarii şi bazele contabilităţii. Pentru activitatea depusă, Raduly Robert-Kalman este plătit de Universitatea Sapientia. Procurorii spun că primarul se încadreaza, astfel, la infracțiunea de conflict de interese. Ultimul contract ilegal pe care l-au găsit anchetatorii DNA la Primăria din Miercurea Ciuc este cel legat de lucrări de cadastru, încheiat cu firma Topo Service S.A. Procurorii spun că primarul Raduly a aprobat plăți nejustificate către această societate, în perioada 2007-2011, de 961.304 lei. 
 
Primarul din Miercurea Ciuc, Robert-Kalman Raduly, și viceprimarului Domokos Szoke au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, în stare de arest la domiciliu, într-un dosar în care sunt acuzați de abuz în serviciu.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră