Evenimentele care au decis soarta alegerilor. Ce spune IRES

14 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Evenimentele care au decis soarta alegerilor. Ce spune IRES

Conform IRES, respondenții care s-au decis în ziua votului au ales PSD în proporție de 40,2%, PNL – 24,9%, ALDE 6,9% și USR 8,3%. Participanții care s-au decis în ultima săptămână au ales PSD în proporție de 34,2%, PNL 23,9%, ALDE 8,8% și USR 13,3%.

Dintre cei ce s-au decis în ultimele 2-4 săptămâni, 37,4% spun că au votat cu PSD, 21,3% cu PNL, 8,8% cu ALDE și 14% cu USR, în timp ce în rândul celor deciși înainte de campanie opțiunile sunt: 50% PSD, 20,4% PNL, 5,3% ALDE și 7,6% USR, mai arată analiza IRES.

Din experienţele electorale anterioare, decizia de a vota în ultimul moment a fost luată sub un impact emoţional. A fost cazul votului din diaspora, la alegerile prezidenţiale din 2014 care l-au avut câştigător pe Klaus Iohannis, sau în 2009, când imaginile cu Traian Băsescu, lovind un copil la un miting electoral, au fost difuzate non-stop înainte de vot. A fost momentul când, practic, Băsescu, afectat deja de decizia tăierii salariilor, a pierdut alegerile din ţară, dar a fost salvat de votanţii din diaspora, câştigând al doilea mandat prezidenţial.

În acest context, amintim evenimentele care au putut avea impact asupra indecişilor, determinându-i să meargă duminică la vot.

1. Raportul Comisiei de ştiinţe juridice privind teza de doctorat a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, dat publicităţii joi, 8 decembrie. Raportul arată că şefa DNA a plagiat, nu mult, doar 4%, dar calitatea ştiinţifică a lucrării este "sub nivelul unei teze de doctorat" şi au interzis publicarea tezei în starea actuală. La izbucnirea scandalului privind plagiatul, Laura Kovesi transmitea oficial printr-un comunicat al DNA: "„Cu referire la teza de doctorat 'Combaterea crimei organizate prin dispozitii de drept penal', ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat”.

2. Ştirea privind teza de doctorat a Laurei Kovesi a fost tocată la televiziuni şi pe site-urile ştiri, rostogolindu-se pe Facebook şi devenind subiectul principal joi, dar şi vineri, 9 decembrie, în ciuda mesajului adresat înainte de alegeri de preşedintele Iohannis. Şeful statului le-a spus românilor că este "foarte important ca în România lupta anticorupţie să continue în forţă" şi că apreciază "în mod deosebit activitatea Direcției Naționale Anticorupție", condusă de Kovesi. Importanţa luptei anticorupţie şi întărirea justiţiei au fost temele de campanie ale PNL.

3. Tot vineri, 9 decembrie, atenţia opiniei publice a fost captată însă de un alt subiect: acuzaţiile că prof. Gheorghe Burnei, un celebru medic ortoped de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, a făcut experimente pe copii, nenorocind o fată acum 11 ani. Au venit după aceea percheziţiile, acuzaţiile de luare de mită şi informaţiile că lucra cu şuruburi luate din piaţă şi oase de animal, totul culminând cu audierea şi reţinerea profesorului în noaptea de sâmbătă, 10 noiembrie. Duminică, 11 decembrie, instanţa respingea cererea procurorilor privind arestarea preventivă şi decidea arestul la domiciliu pentru profesorul Burnei. Între timp, noi dezvăluiri, acuzaţii, reacţii pro şi contra medicului de la Marie Curie. Totul a pornit de la un articol publicat vineri de casajurnalistului.ro, după o sesizare a părinţilor fetei depusă în urmă cu două luni la Direcţia Generală Anticorupţie.

Alte concluzii ale analizei IRES le puteţi citi AICI.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră