EXCLUSIV. Cum învârtea sutele de mii de euro președintele UDMR Bihor și vicepreședinte al CJ, Alexandru Kiss (INTERCEPTĂRI)

04 Iun 2015
EXCLUSIV. Cum învârtea sutele de mii de euro președintele UDMR Bihor și vicepreședinte al CJ, Alexandru Kiss (INTERCEPTĂRI)
Procurorii DNA Oradea au explicat, în referatul prin care au cerut arestarea vicepreședintelui CJ Bihor, Alexandru Kiss, mecanismul financiar pe care îl concepuse împreună cu oamenii de afaceri din zonă, pentru a spăla sute de mii de euro. Primul contract “baban” pe care au pus ochii inculpații a fost cel din 2003, de reabilitare și extindere a rețelei de apă din comna Sînmartin. Valoarea contractului, era, la vremea aceea, 12 milioane de euro, pentru că prevedea și exploatarea unei gropi ecologice de gunoi, iar banii erau veniți prin fondurile SAPARD – PHARE. Și durata contractului era mare, de 20 de ani, așa că Alexandru Kiss a început să tragă sforile pentru ca afaceriștii lui favoriți să câștige contractul.

 

CITAT REFERAT DNA ORADEA

“Astfel, la data de 30 septembrie 2003, inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc l-a contactat pe inculpatul Miklossy Ferenc, căruia i-a comunicat că „ ...s-a schimbat poziţia consiliului local referitor la acel lucru – aşa cum am vorbit noi – aşa că pe data de 3 încep discuţiile cu voi, legate de groapa de gunoi”. De asemenea, inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc a afirmat că „Noi aşa i-am atins pe ceilalţi că nu au asigurat finanţarea”.

Firma Keviep Kft. Debrecen a câștigat negocierile cu Consiliuul Local Oradea.

 

Alexandru Kiss și Alexandru Mudura, afaceristul de legătură cu firma care cîștigase contractul, l-au cooptat în schemă pe Laszlo Bojitor, directorul societăţii paravan Ariston Distribution Corporation.

 

CITAT REFERAT DNA ORADEA

Persoanele care au dictat regulile au fost inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc şi suspectul Mudura Alexandru, inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo având doar rolul de interpus la încheierea contractelor, prin intermediul cărora urmau să fie achitate foloasele necuvenite. Pentru acest serviciu, inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo „a cerut 1%”. Însă, întrucât inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc şi  suspectul Mudura Alexandru au ajuns la concluzia că inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo putea fi folosit şi într-o altă operaţiune, în care a fost implicat „Rus” (n.n. inculpatul Rus Beneamin, patronul grupului de firme SELINA Oradea), inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc l-a anunţat pe suspectul Mudura Alexandru că „eu am stabilit că 3% primeşte el, în plus 1% pentru cheltuieli, deci maxim 4%”.

 

În aceeaşi zi, spun procurorii DNA în referat, Alexandru Kiss îl sună pe Alexandru Mudura, cerându-i să blocheze semnarea contractului cu „cel din Debreţin” (n.n. inculpatul Miklossy Ferenc), întrucât acesta nu „poate deconta” în „forma asta”, adică nu are posibilitatea de a recupera banii plătiţi, cu titlu de foloase necuvenite. Kiss l-a atenționat apoi pe Mudura că „astfel de contracte trebuie semnate de către prietenul nostru cu ei”, adică de inculpatul Bojtor Vilmos Laszlo cu inculpatul Miklossy Ferenc. „În aşa fel încât şi prietenul nostru să poată deconta. Şi ei, la rândul lor”.

 

Grupul lui Kiss a primit, prin intermediul societății paravan Ariston Distribution Corporation, de la firma câștigătoare KEVIEP Kft Debrecen, pe hârtie, diverse utilaje, în valoare totală de 187.260 de euro. Utilajele au fost revândute apoi altei firme din Oradea, cu 503.218 euro, iar această ultimă societate le-a revândut și ea, ulterior, societății comerciale S.C. East Bau Construct S.R.L. Oradea, societate deţinută în proporţie de 99,98% de către societatea comercială Keviep Kft. Debrecen (firma inițială, câștigătoarea contractului) şi administrată de inculpatul Miklossy Ferenc Laszlo, fiul inculpatului Miklossy Ferenc.

Practic, grupul lui Kiss a creat un circuit de firme pentru a lungi cât mai mult traseul scriptic al mărfurilor, ca să nu se poate stabili prea ușor că prețul lor a crescut de trei ori pe traseu.

 

CITAT REFERAT DNA ORADEA

În momentul în care inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc a afirmat că „... am crezut că deja aţi vorbit asta”, suspectul Mudura Alexandru i-a răspuns „Da, că voi fi eu prost să vorbesc ceva fără tine”. Din convorbirea telefonică purtată de inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc şi suspectul Mudura Alexandru rezultă că „mâine îl semnează tipul din Debreţin” urmând ca „...după aia îl semnează prietenul nostru Rus”. Modul în care inculpatul Kiss Alexandru Iosif Francisc a gândit organizarea activităţii infracţionale l-a impresionat pe suspectul Mudura Alexandru, care a declarat că „Pur şi simplu sunt electrizat! Eşti abil!”.

 

În perioada care a urmat discuţiilor de mai sus, societăţile din grupul de firme „Selina” Oradea şi-au adjudecat toate contractele vizate de Beniamin Rus. De exemplu, la doar 3 zile după aceste discuţii, a fost publicat anunţul Consiliului Local al comunei Sînmartin, privind organizarea unei licitaţii publice pentru adjudecarea contractului de execuţie a lucrărilor de modernizare şi extindere a reţelei de apă.

 

Anchetatorii DNA au stabilit că din 2002-2003 și până acum, vicepreședintele CJ Bihor, Alexandru Kiss i-a ajutat pe cei doi afaceriști, Rus și Mudura să câștige direct cu firmele lor sau prin intermediari o serie de contracte cu statul. Mecanismul financiar complex, creat de aceștia a dus la sume de zeci și sute de milioane de euro spălate prin offshore-uri din Marea Britanie. Este vorba de diferite contracte acordate de Kiss, ca vicepreședinte, dar și ca președinte al CJ Bihor - vânzare de terenuri, ecologizarea gropii de gunoi, cumpărare de utilaje, furnizare de cărbune energetic. Practic, niciun contract cu instituția condusă de Kiss nu "trecea" de grupul afaceriștilor, care își însușeau astfel banii spălați prin firme.

Magistrații de la Tribunalul Bihor au decis ca Alexandru Kiss să fie cercetat sub control judiciar.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră