TOPUL imigranţilor care vin în România. Peste 30.000 de permise de reşedinţă eliberate în trei ani

11 Iun 2015
TOPUL imigranţilor care vin în România. Peste 30.000 de permise de reşedinţă eliberate în trei ani
Peste 31.000 de permise de reședință temporară au fost eliberate de România în ultimii trei ani, țara noastră situându-se pe locul 21 în ierarhia țărilor UE în ceea ce privește fenomenul migraționist, a afirmat astăzi Emil Niculescu, reprezentant al Inspectoratului General pentru Imigrări, la încheierea proiectului „Sprijinirea programelor de repatriere voluntară asistată și reintegrare în România“ implementat de Organizația Internațională pentru Migrație. Cea mai atractivă țară a fost Marea Britanie, unde au fost 600.000 de persoane nou venite pe an. O creștere importantă a înregistrat și Polonia, în care numărul migranților era în anul 2011 de 108.000 de persoane, iar în 2013 se ajungea la 273.000, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Emil Niculescu, în România situația fenomenului migraționist s-a menținut relativ constantă în acești ani. „Se observă o tendință generală crescătoare în ceea ce privește fluxul de migranți, care și-au stabilit reședința temporară în România, deși valoarea a scăzut pe parcursul timpului. (...) Principalele motive de migrare în țara noastră au fost educația-  circa 3.000 persoane în fiecare an, întregirea familiei- numărul a scăzut în ultimii ani sau angajarea în muncă- în scădere din cauza recesiunii economice. În general, fenomenul migrației a fost menținut constant", a spus Niculescu. În perioada 2011-2013, cel mai mare număr de imigrați în România a fost înregistrat în rândul cetățenilor moldoveni, turci și chinezi, însă a crescut în această perioadă și numărul cetățenilor din Siria, Afganistan, Irak.  Pe de altă parte, datele arată că România se află la mijlocul clasamentului în rândul statelor UE în ceea ce privește migrația ilegală. „Marea majoritate a migranților ilegali care se află pe teritoriul Greciei și Turciei încearcă să ajungă în statele UE folosind ruta maritimă, dar și cea terestră, care exclude oarecum tranzitarea teritoriului României. Ei tranzitează Bulgaria, Serbia, Muntenegru, mai departe Ungaria și Austria“, a completat Niculescu.  Bilanțul proiectului arată că, în trei ani, au fost repatriate 460 de persoane în 54 de țări de pe toate continentele. Dintre acestea, 356 au fost bărbați și 104 femei. Un număr de 118 persoane au beneficiat de cursuri vocaționale, dintre care 64 au fost din Filipine.

CÂŢI IMIGRANŢI URMEAZĂ SĂ PRIMEASCĂ ROMÂNIA

România ar urma să primească 2.362 de imigranţi extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeană în cadrul planului care prevede măsuri de combatere a imigraţiei pe Marea Mediterană şi distribuirea refugiaţilor în spaţiul Uniunii Europene. Comisia Europeană propune un mecanism de "relocare" a imigranţilor, în scopul ajutării Italiei şi Greciei. Această schemă se va aplica refugiaţilor din Siria şi Eritreea veniţi în Italia şi Grecia după 15 aprilie 2015 sau după aplicarea mecanismului. În total, 40.000 de refugiaţi ar urma să fie distribuiţi din Italia şi Grecia în alte state membre ale Uniunii Europene. Ţările vor primi câte 6.000 de euro pentru fiecare imigrant primit.

În cadrul schemei, România ar urma să primească 1.023 de refugiaţi disribuiţi din Italia, respectiv o cotă de 4,26% din totalul de 24.000 de persoane. Germania va avea o cotă de 21,91% (5.258 de imigranţi), Franţa ar urma să accepte 4.051 de refugiaţi (16,88%), în Spania ar urma să meargă 2.573 de persoane (10,72%), iar în Ungaria 496 de extracomunitari (2,07%).

Dintre cei 16.000 de imigranţi distribuiţi de Grecia, în România ar putea ajunge 682 (respectiv o cotă de 4,26%), restul imigranţilor urmând să fie distribuiţi în alte 22 de ţări. În plus, Comisia Europeană propune acceptarea altor 20.000 de refugiaţi extracomunitari, pe parcursul a doi ani, în cadrul unui mecanism de oferire a protecţiei internaţionale, la recomandarea Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Ţările care vor participa la această schemă vor primi în total 50 de milioane de euro în perioada 2015-2016.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră