De ce se sinucid deţinuţii din închisorile româneşti. RAPORTUL AVOCATULUI POPORULUI

08 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
De ce se sinucid deţinuţii din închisorile româneşti. RAPORTUL AVOCATULUI POPORULUI

În raport sunt menționate și unele exemple de sinucideri în cazul cărora Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu. În cazul unui deținut de la Penitenciarul Codlea care a fost găsit spânzurat de grilajul de la geamul băii camerei de deținere și a decedat ulterior la spital, verificările efectuate au relevat că sinuciderea a survenit "pe fondul unei vești proaste primite de la familie cu privire la starea medicală a fiicei sale".

"Deținutul prezenta la încarcerare o stare depresivă, cu tentative de suicid în trecut (ingerare de obiecte, medicamente, incendiere, aruncare de la etaj), fiind diagnosticat cu tulburare mixtă de personalitate. În luna ianuarie 2014, a mai avut o tentativă de suicid și a fost prezentat la spitalul de psihiatrie pentru consultații și tratament adecvat. În timpul consilierii psihologice, a exprimat îngrijorări foarte mari referitoare la starea de sănătate a fiicei sale, afirmând totodată că are probleme de relaționare cu soția", se arată în raport, citat de agerpres.ro. 

CE MĂSURI AU FOST PROPUSE DE AVOCATUL POPORULUI 

Una dintre măsurile judiciar-administrative propuse de Avocatul Poporului, în urma analizării situației din penitenciare, vizează creșterea rolului serviciilor de asistență socială și de consiliere psihologică, ceea ce ar contribui la descoperirea și tratarea cauzelor care determină persoanele private de libertate să recurgă la forme de protest și acțiuni care le pun viața în pericol.

"O persoană identificată ca prezentând un risc crescut de sinucidere trebuie plasată sub observație, oricât este necesar. Apoi, astfel de persoane nu trebuie să aibă un acces ușor la obiecte care să le permită să se sinucidă. Trebuie luate măsuri pentru asigurarea unui flux de informații atât în cadrul unei instituții date, cât și, dacă este necesar, între instituții (mai precis între respectivele servicii medicale de îngrijire) privind persoanele care au fost identificate ca reprezentând un potențial risc", se mai arată în raport.

Raportului special al instituției Avocatul Poporului, intitulat "Condițiile de detenție din penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă, factori determinanți în respectarea demnității umane și a drepturilor persoanelor private de libertate", va fi prezentat oficial pe 17 decembrie, în cadrul unui eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

CURĂŢENIE DE SĂRBĂTORI ŞI ÎN ARESTUL POLIŢIEI CAPITALEI 

Se face curăţenie generală în arestul central de la Poliţia Capitalei. Toate camerele sunt golite pentru deratizare şi dezinsecţie, iar cei reţinuţi sau arestaţi preventiv sunt mutaţi către alte centre de detenţie. Timp de o săptămână, arestul central nu va fi funcţional. Pentru curăţenia de Crăciun, ei vor fi evaluaţi şi mutaţi în celelalte zece centre ale Poliţiei Capitalei, dar şi la Penitenciarul Rahova sau aresturile IPJ Argeş şi IPJ Ilfov. Curăţenia va dura aproximativ 10 zile, după care cei arestaţi preventiv vor reveni în celulele din arestul central. În acest moment, printre cele mai cunoscute personaje aflate în arest preventiv în Capitală se numără patronii Clubului Colectiv, acuzaţi de ucidere din culpă, cei doi angajaţi ISU care au verificat clubul fără a lua măsuri, dar şi personaje importante implicate în retrocedări supraevaluate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră