Cum le face Isărescu educaţie celor care iau credite: De la euforie la marea durere

26 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cum le face Isărescu educaţie celor care iau credite: De la euforie la marea durere

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a prezentat miercuri câteva lucruri simple pe care ar trebui să le ştie oricine face un împrumut la bancă. În opinia sa, educaţia nu înseamnă a-i învăţa pe doritorii de credite despre clauze abuzive sau neabuzive, ci de a le transmite că atunci când iei un credit trebuie să dai banii înapoi.

"Trebuie să știe că un credit trebuie dat înapoi. Lucruri pe undeva simple. Dacă te împrumuți pe 30 de ani, apoi 30 de ani e o viață de om adult. Nu este împrumut de azi pe mânie. Am ajuns robul băncii! Ai ajuns robul a ceea ce ai făcut cu banii. Dacă ți-ai făcut o casă ești robul casei, nu neapărat robul băncii", a spus Mugur Isărescu, conform agerpres.ro.

În opinia sa, educaţia financiară a populaţiei nu se face predându-i despre clauzele abuzive sau neabuzive. "Acesta este treaba avocaților....Ei trebuie să știe că a lua un credit înseamnă a lua un credit și trebuie să te organizezi să dai banii înapoi, ceea ce nu este deloc ușor", spune Isărescu.

Şeful BNR a admis însă că nu există un stres mai mare pentru un om decât să ştie că are o datorie pe care trebuie să o dea înapoi. "Creditul, am mai spus-o de câteva ori aici, are o perioadă de mare euforie, durează câteva zile, când îl iei și pe urmă o perioadă de mare durere când începi să-l dai înapoi. Și această mare durere poate să dureze și 20 de ani, 30 de ani. Te înnebunește. Nu cred că e stres mai mare pentru un om decât să știe că are o datorie pe care trebuie să o ramburseze în fiecare săptămână. Cam acesta cred că trebuie să facă educația", a declarat Mugur Isărescu.

Banca Națională a României organizează, miercuri, cea de-a XXV-a ediție a Simpozionului anual de istorie și civilizație bancară "Cristian Popișteanu".

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră