Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi noul ambasador al României în SUA

26 Feb 2021 | scris de Istvan Deak
Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi noul ambasador al României în SUA

Consilierul prezidențial Andrei Muraru va fi noul ambasador al României în SUA. El îl va înlocui pe George Maior, care va pleca la post la ambasada României din Iordania.

Născut în 1982, Muraru este absolvent al Facultății de Istorie (2005), licențiat al programului de master „Românii și Europa” (2007) și doctor în Istorie (2011) al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Andrei Muraru este în acest moment consilier prezidențial la Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, funcție în care a fost numit la data de 22 decembrie 2014.

A lucrat în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) încă de la înfiinţare (2006), ocupând diferite poziții, de la expert-cercetător la președinte executiv (2012-2014).

În perioada 2006-2009, a fost consilier la Cancelaria Primului-ministru şi consilier al directorului general al Arhivelor Naţionale ale României.

A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (2014). În intervalul iulie-decembrie 2014, a fost consilier personal al președintelui Partidului Național Liberal, Klaus Iohannis.

Este lector universitar în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană) şi cercetător ştiinţific III la Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, “este autor al cărții Vișinescu, torționarul uitat. Închisoarea, crimele, procesul, Polirom, 2017, coordonator al volumelor Dicţionarul penitenciarelor din România comunistă (1945-1967), Polirom, 2008, Regele, comuniștii și Coroana. Adevărata istorie a abdicării lui Mihai I (împreună cu Alexandru Muraru), Polirom, 2017, Revoluția din 1989. Învinși și învingători (împreună cu Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Daniel Șandru), Polirom, 2020,  şi coautor al volumului O istorie a comunismului din România. Manual pentru liceu, Polirom, 2008; ediţia a II-a, 2009; ediția a III-a, 2014.

A publicat, de asemenea, numeroase studii științifice și recenzii în reviste de specialitate. Andrei Muraru a participat la numeroase conferinţe internaţionale, a susținut prelegeri şi are frecvent contribuţii pe teme de istorie recentă”.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, mai multe decrete de rechemare de ambasadori. Printre aceștia se numără ambasadorul României în SUA, George Maior.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră