# colectiv. DOUĂ LUNI de la tragedia care a îngenuncheat o ţară întreagă. România după Colectiv. 63.

30 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
# colectiv. DOUĂ LUNI de la tragedia care a îngenuncheat o ţară întreagă. România după Colectiv. 63.

Tot după ce zeci de oameni s-au stins din viaţă şi alţii zac şi acum pe patul de spital, luptându-se pentru viaţă, s-a descoperit că pirotehniştii care au adus artificiile de la Colectiv nici măcar nu citiseră instrucţiunile de folosire care erau, ce să vezi, în bulgară, dar care precizau clar că nu pot fi folosite în spaţii închise. Ghinion, cum ar spune preşedintele Iohannis, dar ghinion cu viaţa unor oameni nevinovaţi. Tot după tragedie, atunci când aveam să descoperim că mai bine de jumătate din Românie nu are aviz de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU)s-au schimbat regulile jocului. Pompierii pot să controleze- până acum puteau doar la cerere- barurile, cluburile, restaurantele şi mai pot să le şi închisă. Dar, toate după tragedie... O Românie care plânge dar care- iar exemplele existente de-a lungul timpului au demonstrat-o- nu se schimbă niciodată cu adevărat. Mai multe anchete sunt momentan în desfăşurare, existând mai multe voci care cer şi demisia lui Raed Arafat, fondatorul SMURD în România.

Astăzi se împlinesc două luni  de la incendiul din clubul Colectiv, al cărui bilanţ este de 63 de morţi şi sute de răniţi. Printre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului se numără artişti, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini. Dumnezeu să-i odihnească!

Speranţe. Vise. Tinereţe. Aspiraţii. Toate s-au făcut scrum şi s-au înalţat odată cu fumul gros, vineri, 30 octombrie, când infernul s-a dezlănţuit fără milă în clubul „Colectiv“, de pe strada Tăbăcarilor. Cei mai norocoşi au învins iadul. Şi au reuşit să iasă. Alţii s-au salvat şi s-au reîntors după cei dragi. Nu au mai ieşit nici ei. Au fost cupluri care aşteptau să se căsătorească, dar care au murit împreună. Alţii au fost salvaţi de o bere sau de o banală întârziere la serviciu. Au fost schimburi de vieţi pentru doar 100 de lei. Au fost ţipete, urlete şi multă disperare. Au fost eroi.Poveşti nescrise. Fum. Flăcări nemiloase. Vineri noapte s-a ars în carne vie. Să fi fost destin? Să fi fost noroc? Să fi fost soartă? Cine poate şti... Multe întrebări fără răspuns. Singura certitudine: cea mai mare tragedie a ultimilor 20 de ani s-a produs.

Acum, în faţa clubului Colectiv s-a aşternut tăcerea. O mare de candele, flori şi coroane îi veghează pe cei 63 de îngeri care au plecat prea devreme şi prea nedrept de lângă cei care îi iubesc. În fiecare candela aprinsă e o poveste. E un tanar care a plecat mult prea devreme. E zambetul unei fete frumoase. E un ultim telefon si un ultim mesaj lasat pe Facebook. E un erou care putea sa se salveze, dar care ales sa se lupte cu flacarile si sa salveze alte doua persoane. E un strigat de ajutor. E o mana intinsa spre salvare. E scena si muzica dinaintea mortii. La ora 10.32 s-a dezlănţuit infernul.

AVEM GUVERN DE TEHNOCRAŢI

După tragedia de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă şi au cerut schimbarea clasei politice şi a Guvernului Ponta. La scurt timp, premierul Victor Ponta şi-a depus mandatul, spunând că poate să se bată cu orice adversar politic, dar nu cu oamenii. Aşa se face că pe 15 noiembrie 2015, Dacian Cioloş, premierul desemnat de Klaus Iohannis în fruntea Guvernului şi-a prezentat noua echipă. Sunt în măsură să vă prezint lista membrilor Guvernului pe care o voi propune Parlamentului. „Am urmărit să aleg oameni cu competență, cu experiență pe domeniul propus, oameni care vin din sectorul privat, din administrația românească sau europeană, sau cu experiență internațională, oameni cu viziune și experiență de management din societatea civilă. Am urmărit și un echilibru de genuri. Este primul Guvern care are o treime din membri propusi femei. Sunt oameni tineri, dar cu experiență. Am urmărit să fie profesioniști, integri, deschiși spre dialog“, susţinea Cioloş. Probleme nu au întârziat însă să apară şi în noul cabinet, premierul retrându-şi doi dintre miniştrii propuşi: pe cel de la Sănătate şi de la Justiţie.

CEI TREI PATRONI REŢINUŢI ŞI ELIBERAŢI 

Cei trei patroni au fost reţinuţi şi arestaţi pentru ucidere din culpă. Momentan ei sunt cercetaţi în libertate. Li s-a reproşat că au făcut rabat de la calitate, pentru a face economie, şi au renovat clubul cu materiale ieftine, care au favorizat propagarea flăcărilor. Nu aveau ieşiri de urgenţă, extinctoare sau sistem de stingere a incendiului. Mai mult, tot ei au încurajat organizatorii concertului Goodbye to Gravity să aducă în club cât mai mulţi oameni, pentru a plăti cât mai puţin pentru spaţiul pus la dispoziţie. Procurorii nu s-au oprit aici şi au descoperit nereguli şi la firma tocmită să monteze artificiile pentru concert.

ŞI PIROTEHNIŞTII CARE S-AU OCUPAT CU ARTICFIILE DE LA CONCERT AU FOST ARESTAŢI

După câteva zile petrecute după gratii, patronii firmei de artificii şi angajatul lor au ajuns în arest la domiciliu, Ulterior, procurorii descopereau că, pe etichetele în limba bulgară găsite pe resturile de artificii, scria: „ATENŢIE! Se utilizează numai în aer liber! Utilizarea greşită poate să ducă la rănire sau la incendiu!”. Nu doar neglijenţa celor care au organizat evenimentul a dus însă la tragedia de acum o lună, spun procurorii, ci şi corupţia.

ŞI PRIMARUL PIEDONE A AJUNS ÎN SPATELE GRATIILOR, APOI ELIBERAT

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, cel care a emis autorizaţia de funcţionare a localului, este bănuit că ar fi abuzat de funcţie şi că ar fi încălcat legea atunci când a semnat actul. A stat aproape o săptămână în spatele gratiilor, până când un judecător a considerat că procurorii nu au dovedit existenţa unei fapte de corupţie. Fostul edil este cercetat acum sub control judiciar.

POMPIERII S-AU JUCAT ŞI EI „CU JOCUL“

Cei doi pompieri vor petrece Revelionul în spatele gratiilor.  Ar fi mers în club, şi nu doar o dată, însă nu au raportat neregulile descoperite. Nici măcar existenţa localului. Mai mult, spun patronii Colectiv, aceştia le-ar fi spus că respectă regulile PSI. Nu sunt însă singurii pompieri care au dat cu subsemnatul. Procurorii militari de la DNA au audiat inclusiv fosta conducere a ISU Bucureşti, demisă după ce s-a descoperit că, în septembrie, una dintre cele mai mari firme de organizare de evenimente transmitea, prin fax, că în clubul Colectiv vor avea loc concerte cu peste 2000 de participanţi.

EFECTUL COLECTIV: CENTRUL VECHI E CAM PUSTIU: cluburile şi restaturantele închise pe bandă rulantă

După tragedia care a îngenuncheat o Românie întreagă, în urma controalelor pompierilor au început să se închidă, pe badă rulantă, cluburile şi restaurante. Mai mult, deoarece erau departe de a fi în regulă cei mai mulţi dintre patroni au aunţat, prin intermediul reţelelor de socializare, că îşi vor suspenda activitatea până vor obţine autorizaţia de funcţionare de la ISU. Printre neregulile constatate se amintesc numărul insuficient al căilor de evacuare, lipsa sistemelor de detecție automată a incendiilor și numărul insuficient de marcaje pentru evacuare.

KLAUS IOHANNIS ÎNCHIDE CLĂDIRILE CU RISC SEISMIC ŞI BULINĂ

Klaus Iohannis a promulgat legea ce interzice orice activităţi în clădiri cu risc seismic, barurile, restaurantele, băncile, magazinele, primariile etc. ce functioneaza in astfel de locatii trebuind sa se mute. Astfel, afectate de Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente sunt toate spatiile publice cu alta destinatie decat cea de locuinta.

TEATRUL NOTARRA, ÎNCHIS DE BULINA DE RISC

Legea 282/2015, promulgată săptămâna trecută de preşedintele Klaus Iohannis, privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente îşi face simţite primele efecte: Teatrul Nottara, care are sediul pe Bulevardul Magheru, a fost nevoit să îşi închidă porţile pe o perioadă nelimitată, până la rezolvarea situaţiei. Practic, în situaţia de faţă există două soluţii: rezolvarea structurii de rezistenţă a clădirii, în aşa fel încât aceasta să corespundă normelor de securitate, sau schimbarea sediului teatrului într-o altă clădire, care să permită reluarea activităţii. Clădirea în care funcţionează teatrul are bulină roşie. Potrivit unui comunicat de presă al conducerii Teatrului Nottara, Primăriei Capitalei i se va solicita insluv punerea la dispoziţie a unui alt spaţiu, instituţia teatrală aflându-se în subordinea acesteia. Din păcate, cazul nu este singular, aşteptându-se alte situaţii de acest gen.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră