Bonul fiscal pentru bacșiș, OBLIGATORIU începând de azi. Amenzi uriaşe pentru bacşişul nedeclarat

08 Mai 2015
Bonul fiscal pentru bacșiș, OBLIGATORIU începând de azi. Amenzi uriaşe pentru bacşişul nedeclarat
Începând de azi, se aplică prevederile Ordonanței de Urgență 8/2015 (OUG 8/2015), prin care Guvernul a impus impozitul pe bacșis și înregistrarea acestuia pe bon fiscal separat. Dacă mergeți la restaurant şi lăsaţi bacşiş trebuie să primiţi neapărat bon fiscal. Tot de astăzi, firmele care nu au un registru în care să treacă banii cu care vin angajaţii la muncă riscă să fie amendate de ANAF cu până la 9.000 de lei.

Conform noilor dispoziții, prin bacșiș se înțelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum și restul dat de vânzător clientului și nepreluat de acesta.

Bacșisul se justifică prin datele înscrise în documentele emise cu aparate de marcat electronice și se evidențiază pe un bon fiscal distinct, scrie acocatnet.ro. De asemenea, firmele stabilesc printr-un regulament de ordine interioară dacă banii proveniți din bacșis rămân la dispoziția lor sau sunt distribuiți angajaților. Regulamentul se va păstra la locul de instalare a casei de marcat.

Actul normativ mai prevede că sumele provenite din bacșis se înregistrează în contabilitate la alte venituri, iar sumele distribuite salariaților se înregistreaza pe seama cheltuielilor.

Guvernul a anuntat ca bacșisul urmeaza sa fie taxat fie ca profit al operatorului economic cu 16% sau 3% in cazul microintreprinderilor, fie ca venit al salariatilor cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor. De asemenea, in situatia in care va fi distribuit angajatilor, bacsisul nu va fi cuprins in sfera TVA si nici nu va fi taxat din punct de vedere al contributiilor sociale si al contributiilor sociale de sanatate.

Potrivit prevederilor Ordonanței, se introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse in magazin, cat si pentru sumele extrase din acesta, astfel incat organele de control sa aiba la dispozitie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii.

Mai mult decat atat, la ora inceperii programului de lucru, angajatorul va asigura inregistrarea sumelor de bani detinute de salariati intr-un registru de bani personali, special intocmit in acest sens. Orice suma de bani inregistrata in plus fata de suma inregistrata la ora inceperii programului de lucru nu reprezinta suma justificată prin registrul de bani personali, dispune actul normativ publicat azi in Monitorul Oficial.

Operatorii economici care nu vor inregistra banii personali ai salariatilor intr-un registru de bani personali vor fi sanctionati din 8 mai cu amenda de 9.000 lei. In plus, la solicitarea inspectorilor angajatii sunt obligati sa prezinte sumele de bani detinute, in caz contrar vor fi pasibili din 8 mai de amenda de 1.250 lei. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră