Au fost găsiti vinovaţii pentru dubla crimă de la casa de schimb valutar din Braşov

14 Apr 2015
Au fost găsiti vinovaţii pentru dubla crimă de la casa de schimb valutar din Braşov
29 ianuarie 2009. Ora 17:57. Ciprian Ion şi Răzvan Grasin, ambii angajaţi ai casei de schimb valutar „Candy” din Braşov, se pregăteau să transporte la bancă încasările din acea zi: 425.000 de euro. S-au urcat în maşină cu două genţi de rafie în care se aflau banii, dar până să apuce să pornească, un bărbat s-a apropiat de autoturism, a deschis focul asupra lor, a luat o geantă cu bani şi a fugit. După câţiva zeci de metri, agresorul s-a simţit urmărit şi s-a întors, îndreptând pistolul către un bărbat aflat în spatele lui - Gheorghe Dumitru Lîlă - pe care l-a împuşcat în inimă. Apoi, agresorul a abandonat geanta cu bani şi a dispărut. Gheorghe Lîlă a murit pe loc. Ciprian Ion a decedat la spital. Colegul său, Răzvan Grasin, a supravieţuit, dar a rămas fără ochiul stâng.

Ȋncărcătorul din oala cu ciorbă
O dublă crimă rămasă nerezolvată. Un film tragic care s-a transformat, cu concursul anchetatorilor, într-o comedie ridicolă. La CFL-ul efectuat a doua zi în faţa casei de schimb cu nume de bomboană, o domnişoară poliţist scotocea, cu pixul din dotare, printre pietricele de pe caldarâm. Imaginile au rămas imortalizate în arhivele tuturor televiziunilor care şi-au trimis echipele la faţa locului. A fost doar un mic promo pentru comedia ce avea să urmeze. Ȋn dimineaţa aceleiaşi zile de 30 ianuarie 2009, IPJ Braşov dădea publicităţii „portretul robot al suspectului, realizat în baza descrierilor furnizate de martorii de pe stradă”. Ȋn realitate, „portretul” era prelucrarea fotografiei unui individ ce locuia pe raza oraşului Braşov, cunoscut cu antecedente penale. Serghei Gribenco, „fiul ploii”, aşa cum el însuşi s-a proclamat.

Mai târziu, în scenă a intrat un al doilea individ, prieten şi colocatar cu Gorbunov: Serghei Gribenco. A fost arestat la 24 februarie 2009 din casa concubinei sale, din Ploiești. Surse din anchetă au declarat jurnaliștilor că „poliţiștii au găsit încărcătorul unui pistol în oala cu ciorbă” de pe aragazul femeii. Dar şi că „în urma unei analize s-a descoperit că încărcătorul pistolului are acelaşi calibru cu arma folosită în jaful armat de la Braşov”.

Ȋnsuşi ministrul de interne de la acea vreme, Dan Nica, a ieşit atunci public pentru a anunţa, triumfător, capturarea lui Gribenco. Anchetatorii n-au reuşit însă niciodată să facă legătura între el şi dubla crimă din Braşov.

Eroul decorat, un simplu trecător
La 30 ianuarie 2009 s-a început urmărirea penală „in rem” pentru infracţiunea de omor deosebit de grav. Dosarul a trecut pe la mai mulţi procurori, până în octombrie 2010, când Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov a decis să-l paseze poliţiştilor de la IPJ Braşov. „Este un dosar cu AN, iar ordinul 1094/C/2009 al procurorului general şi al ministrului Administraţiei şi Internelor ne permite să-l trimitem la poliţie. Semestrial, poliţiştii trebuie să prezinte informaţiile nou apărute, iar procurorul trasează noi linii de lucru”, explica procedura procurorul Luminiţa Nastasiu, pe atunci purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

Din ianuarie 2009 și până acum, singura informaţie descoperită de anchetatori e aceea că Gheorghe Lîlă a fost ucis din întâmplare. A doua zi după comiterea dublei crime, IGPR anunţase că el „a încercat să îl oprească pe agresor”. Lîlă a fost decorat post mortem de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler „în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru spiritul civic şi curajul de care a dat dovadă în încercarea de a prinde, cu preţul vieţii, un infractor deosebit de periculos”.

Legenda s-a sfârșit în 2010, când procurorul Luminiţa Nastasiu a mărturisit că, de fapt, „pe autorul jafului l-a urmărit altcineva. Un domn în vârstă, fost alpinist, care nu vrea să aibă nici un amestec cu presa sau cu ancheta. Atacatorul s-a simţit urmărit, s-a întors şi a tras. Nu l-a nimerit pe cel care alerga după el, ci pe domnul Lîlă, care tocmai ieşea dintr-o farmacie naturistă şi se îndrepta spre autoturismul pe care îl avea parcat pe trotuar”.

Principalul suspect a fost eliberat
Vreme de 6 ani, anchetatorii n-au mai fost în stare să facă şi alte descoperiri, pentru a elucida dubla crimă. Ȋn 2009, Gribenco a fost judecat şi condamnat la cinci ani şi jumătate, pentru înşelăciune. Ȋn ianuarie 2013, Tribunalul Braşov a admis liberarea condiţionată a celui pentru arestarea căruia fuseseră mobilizate, în februarie 2009, peste 100 de forţe de ordine.

La scurt timp după eliberare, Gribenco a fost prins cu o arma asupra sa şi a fost trimis din nou în judecată, pentru nerespectarea regimului armelor si muniţiilor. Procesul se judecă de peste doi ani, iar astăzi, 14 aprilie a.c., a fost al 16-lea termen.

La rându-i, Gorbunov a fost condamnat în noiembrie 2011, de Curtea de Apel Alba Iulia, la 16 ani de închisoare şi expulzarea din România, după executarea pedepsei. Instanţa a stabilit că, în cursul anului 2005, Gorbunov l-a atacat pe patronul unei case de schimb valutar din Deva şi i-a furat 65.000 de lei. La 3 aprilie a.c., Judecătoria Aiud i-a admis lui Gorbunov contestaţia la executarea pedepsei.

Principalii suspecţi din cazul dublei crimei de la Braşov nu mai au astăzi niciun amestec în acest dosar. Cu toate acestea, în lipsa lor sau a altor suspecţi viabili, suntem aproape de un „case closed”.

Cum devine o crimă accident de muncă
Ȋn toamna anului 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au reuşit să identifice vinovaţii, întocmind un act de acuzare în baza căruia aceştia au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Ion Ciprian a murit iar Grasin Răzvan a rămas fără ochiul stâng nu pentru că cineva ar fi tras în ei cu o armă letală, ci pentru că „administratorul învinuitei S.C. Exchange Office Candy S.R.L., învinuitul Candidatu Valentin, nu a luat măsurile necesare pentru a asigura angajaţilor sì desfăşurarea atribuţiilor de serviciu în condiţii de siguranţă deplină, respectiv nu le-a asigurat acestora echipament individual de protecţie, nu i-a dotat cu arme de foc şi nu le-a asigurat cel puţin un autovehicul cu dotări specifice pentru activitatea de transport valori monetare, astfel încât să elimine, pe cât posibil, riscurile majore de agresiune asupra acestora prin folosirea armelor de foc sau a altor mijloace asemănătoare, reţinându-se că autoturismul Volskwagen Polo, cu numărul de înmatriculare BV-20-CAN, nu avea dotări speciale care să asigure securitatea pasagerilor şi a valorilor transportate, respectiv geamuri antiglonţ, blindaj în zonele vulnerabile, seif blindat prins de caroserie, etc..”

Prin urmare, însuşindu-şi concluziile ITM Braşov, procurorii au apreciat că „sunt întrunite toate condiţiile prevăzute de lege pentru ca accidentele suferite de către victima Ion Ciprian şi partea vătămată Grasin Răzvan Petrică să fie calificate ca fiind accidente de muncă, accident de muncă mortal în cazul victimei Ion Ciprian şi accident de muncă cu incapacitate temporară de muncă în cazul părţii vătămate Grasin Răzvan Petrică. Ȋn ceea ce priveşte uciderea de către agresorul înarmat a victimei Lîlă Gheorghe Dumitru, nu se poate preciza dacă această împrejurare poate fi calificată ca fiind un accident de muncă mortal, în lipsa unor date din care să rezulte cu certitudine dacă decesul victimei Lîlă Gheorghe Dumitru s-a produs în timpul unei acţiuni a acestuia, derulată din proprie iniţiativă, în scopul de a preveni sau înlătura un pericol care ameninţa avutul privat, ori dacă decesul său a survenit, pur şi simplu, ca urmare a împrejurării nefericite că s-a aflat pe stradă, pur şi simplu întâmplător, la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.”
Procesul a început la Judecătoria Braşov în ianuarie 2014, următorul termen fiind fixat pentru ziua de 25 mai a.c.

Un singur criminal, rămas AN
Şi, deși imediat după comiterea dublei crime anchetatorii au avansat ipoteza că există doi autori, care au folosit arme diferite, în rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov se face referire la un singur executant: „o persoană necunoscută, îmbrăcată în negru, care a început să tragă înspre aceștia, prin geamurile autovehiculului, mai multe focuri de armă, folosind un pistol cu glonţ, după care a luat de pe bancheta din spare una dintre sacoșele cu bani și a fugit în direcţia str. Matei Basarab, continuând să tragă cu arma mai multe focuri în direcţia persoanelor care au pornit în urmărirea sa.”

De 6 ani, acest criminal este Autor Necunoscut (n.r. - AN). Singurii vinovaţi trimiși în faţa instanţei rămân angajatorii victimelor, care nu au respectat regulile de protecţie a muncii. Ȋn dosarul penal aflat, teoretic, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi, practic, la IJP Braşov, nu se mai întâmplă nimic. Iar criminalul care a împușcat trei oameni e liber, spectator din lojă al unei comedii sinistre...

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră