Arestaţi la domiciliu! Primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc au fost trimişi în judecată de DNA

17 Iun 2015
Arestaţi la domiciliu! Primarul şi viceprimarul din Miercurea Ciuc au fost trimişi în judecată de DNA
Primarul Raduly Robert Kalman şi viceprimarul Domokos Szoke au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie. Primul este acuzat pentru abuz în serviciu şi conflict de interese, iar celălalt pentru abuz în serviciu şi instigare la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit procurorilor DNA, primarul Raduly Robert-Kalman a aprobat ilegal o autorizație de construcție pe baza unor documentații incomplete, aferente reabilitării şi modernizării unui imobil în care își desfășoară activitatea filiala din Miercurea Ciuc a Universității Sapientia. Acest lucru s-a produs și ca urmare a relațiilor existente între inculpatul Raduly Robert-Kalman și conducerea instituției de învățământ, primarul fiind și cadru didactic la universitate.

Plăţi ilegale
Cei doi au aprobat în perioada 2007-2011 efectuarea mai multor plăți nejustificate către firma Topo Service S.A. pentru executarea unor lucrări, deşi nu au fost recepţionate. „Plățile nejustificate s-au efectuat în baza unui contract încheiat între primăria Miercurea Ciuc cu S.C. Topo Service S.A., în care s-a menționat inițial prețul de 640.904 lei, majorat la 961.304 lei prin act adițional. Actele întocmite de S.C. Topo Service S.A., pentru care aceasta a primit sumele de bani menționate în contractul și actul adițional întocmit, nu au avut ca rezultat deschiderea cărților funciare ori realizarea unei evidențe actualizate de cadastru și publicitate imobiliară la nivelul mun. Miercurea Ciuc, fiind prejudiciat bugetul local cu sumele de bani achitate pentru lucrări lipsite de valoare juridică și finalitate.”, se precizează într-un comunicat al DNA.

Viceprimarul Szoke a solicitat ilegal, în 2014, modificarea unui contract de închiriere pentru un spaţiu comercial aflat în proprietatea administraţiei locale, în favoarea unui om de afaceri. „În acest sens, inculpatul a dat ordin unei subordonate din cadrul Compartimentului de evidență a patrimoniului, concesionări și închirieri, să modifice ilegal paragraful care făcea referire la interdicția subînchirierii, lucru pe care aceasta din urmă l-a și făcut”, menţionează DNA.

Decontări fictive
Anchetatorii mai susţin că, în cursul anului 2011, Domokos Szoke, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. Garden Center Grup S.R.L. din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren de 100 mai mare decât cea reală.
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră