Ana Maria Pătru, "stăpâna listelor electorale“, mărturisiri despre alegerile din 2009: „Copilul meu m-a implorat cu lacrimi în ochi să vin seara acasă la el“

29 Mai 2017 | scris de Jeanina Nastase
Ana Maria Pătru, "stăpâna listelor electorale“, mărturisiri despre alegerile din 2009: „Copilul meu m-a implorat cu lacrimi în ochi să vin seara acasă la el“

Ana Maria Pătru declină prezența la lucrările comisiei de anchetă pe marginea alegerilor prezidențiale din 2009, a anunţat luni președintele comisiei, Mihai Fifor, potrivit agerpres.ro.  Ea a relatat că a fost sunată de preşedintele Traian Băsescu să o avertizeze că e posibil să fie arestată în dosarul Referendumul. Ana Maria Pătru a fost arestată pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor în legătură cu derulare unor contracte IT la Autoritatea Electorală Permanentă. 

Ana Maria Pătru la conducerea AEP din 2007 

Reamintim că Ana Maria Pătru, a intrat în conducerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în anul 2007 la propunerea lui Traian Băsescu. Reamintim că, pe linie politică doamna Pătru a fost vicepreşedinte al organizaţiei PDL Vâlcea. În anul 2012, Ana Maria Pătru, considerată şi prin prisma funcţiei „Stăpâna listelor“ poza pe site-ul Autorităţii Electorale Permanentă ca pentru o revistă glossy. 

Fosta şefă AEP Ana Maria Pătru, chemată la audieri la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009, a explicat, într-o scrisoare, că nu a dat curs invitaţiei pentru că fiul ei este "deprimat" de pe vremea când DNA a reţinut-o pentru fapte de corupţie şi a "implorat-o" plângând să nu meargă la Parlament, pentru a nu fi iar "luată".

"Vreau să vă asigur de tot respectul pentru demersul dumneavoastră şi autoritatea Parlamentului, instituţie fundamentală a oricărei democraţii şi a oricărui stat de drept. Aprecierea mea este dublu motivată şi de faptul că plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor m-a votat în funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente în 2012 şi, din această postură, am colaborat foarte bine. Decizia mea este una îndelung cântărită şi are la bază exclusiv raţiuni de ordin personal. Din respect pentru dumneavoastră şi pentru instituţia Parlamentului aş vrea să vi le împărtăşesc", scrie Ana Maria Pătru în scrisoarea adresată comisiei.

Ea aminteşte reţinerea ei de către DNA din decembrie 2016.

"În fatidica zi a reţinerii, copilul meu m-a implorat cu lacrimi în ochi să vin seara acasă la el. Ştiind că nu am comis niciodată vreo ilegalitate cât timp m-am aflat în fruntea AEP, l-am asigurat că mă voi întoarce repede. Numai că Purgatoriul reprezentat de drumul spre libertate (...) a durat extrem de mult: mai bine de trei luni, fără respectarea drepturilor fundamentale", spune fosta şefă AEP.

Pătru susţine că familia ei a suferit, iar băiatul ei a intrat "într-o stare de depresie extrem de accentuată" din care încă nu şi-a revenit pe deplin, iar decizia de a nu veni la Parlament a fost luată ca urmare a rugăminţii fiului ei.

"Atunci când a auzit că sunt chemată la comisia pe care o reprezentanţi, din nou cu lacrimi în ochi, copilul mi-a cerut să nu merg, pentru că «nu vreau să fiu luată din nou» şi că, fără mine, nu poate trăi. (...) Înainte de toate, sunt mamă şi îmi iubesc băiatul mai mult decât orice altceva pe Pământ", a explicat ea.

La alegerile din 2009, Ana Maria Pătru era vicepreşedinte al AEP.

Fostul preşedinte al AEP Octavian Opriş a declarat săptămâna trecută, în cadrul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că Ana Maria Pătru, vicepreşedinte al instituţiei la vremea respectivă, avea „o afinitate” pentru PDL şi Traian Băsescu, în biroul acesteia existând chiar şi un portret cu fostul preşedinte.

Fostul şefă AEP Ana Maria Pătru arată, în scrisoarea membrilor comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că este „evident” că Autoritatea Electorală Permanentă nu a jucat un rol în determinarea câştigătorului scrutinului. Ea a ţinut să precizeze că nu s-a întâlnit niciodată într-un cadru "altfel decât instituţional" cu persoanele nominalizate de Dan Andronic ca fiind prezente acasă la Gabriel Oprea în seara turului II al prezidenţialelor.

„La acel moment, eu ocupam doar un post de vicepreşedinte AEP. Şeful instituţiei era domnul Octavian Opriş, propus şi susţinut de PSD şi care, conform informaţiilor din presa vremii, era un apropiat al liderului PSD Viorel Hrebenciuc, şef de campanie al candidatului Mircea Geoană. Opriş nu a semnalat nici atunci, nici mai târziu nereguli în îndeplinirea atribuţiilor AEP legat de alegerile din 2009. Este evident că AEP nu a jucat un rol în determinarea câştigătorului”, a afirmat Ana Maria Pătru.

Ea a susţinut că „nu a comunicat telefonic sau în alt mod cu altcineva din acel grup în seara turului II”.

„Nu m-am întâlnit niciodată într-un cadru altfel decât instituţional, formal, cu cei nominalizaţi de Dan Andronic”, a completat fostul vicepreşedinte al AEP.

Ana Maria Pătru a mai spus că este „suspect” faptul că SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP. „Nu există motive temeinice de îndoială privind rezultatul alegerilor, consider însă că e suspect faptul că SIVECO, firmă controlată de Irina Socol, a câştigat aproape toate licitaţiile privind softurile de numărare şi trasmitere a datelor către AEP. Cred că ar fi utilă lămurirea modului în care firma SIVECO câştigă aceste licitaţii pentru softuri de numărare a votului şi transmitere a datelor, chiar dacă ele sunt deschise prin sistem SEAP”, a completat Pătru.

Fostul vicepreşedinte al AEP a precizat că există „suspiciunea rezonabilă” că Irina Socol ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI. „Instuiţia şi relaţia de prietenie care m-a legat de Irina Socol începând cu 2009 îmi spun că lucrurile aflate ar putea face obiectul comisiei SRI, pentru că există suspiciunea rezonabilă că aceasta ar fi făcut parte sau ar fi fost apropiată de fosta conducere a SRI. În contextul actual, consider că nici prietenia mea, pornită la iniţiativa Irinel Socol în 2009, nu a fost deloc întâmplătoare, putând fi rodul unei acţiuni operative”, a subliniat ea.

În 2009 a devenit celebră...


Dar, de fapt şi de drept, Ana Maria Pătru a devenit “celebră" în iunie 2009, după alegerile europarlamentare. Atunci, în seara duminicii de 7 iunie, cand nici nu se racisera bine urnele europarlamentarelor, Ana Maria Patru a gasit de cuviinta sa sabatoreasca impreuna cu presedintele Traian Basescu la restaurantul Pescarus succesul mezinei Elena, cunoscuta ca si EBa, in alegerile europarlamentare. Ana Maria Patru, vicepresedinte al AEP si membru al Biroului Electoral Central (BEC), si-a facut aparitia in local o data cu toata gasca de pedelisti condusa chiar de fostul premier Emil Boc. A luat loc la masa presedintelui, langa ex-ministrii Monica Iacob Ridzi si Vasile Blaga, unde se mai aflau Cristian Boureanu, Cristian Preda, Elena Udrea, Emil Boc, Traian Basescu cu sotia Maria si fiica lor EBa, aşa cum scria Jurnalul Naţional la vremea respectivă.

În acea perioadă, presa locală a vorbit despre o strânsă prietenie între Elena Udrea şi şefa AEP. Cel puţin asta spuneau mai multi politicieni de pe meleagurile vâlcene. „Ea si Elena Udrea sunt foarte bune prietene. Udrea este cea care a promovat-o la Bucuresti. Aici nu era o figura marcanta, asa ca am ramas cu gura cascata cand am aflat ca o fac vicepresedinte la AEP“, declara un deputat de Vâlcea.  Ulterior, Ana Maria Patru a precizat pentru Mediafax ca duminica seara era in timpul ei liber. “In timpul meu liber eu decid ce fac si se incheiase procesul de votare', a spus Patru. Cum la ora cand petrecea la Pescarus cu familia prezidentiala BEC nu analizase inca toate contestatiile privind alegerile, Ana Maria Patru a spus ca, fiind “un simplu membru, cu un singur vot, nu schimba cu nimic rezultatul alegerilor'. “Eu sunt convinsa ca dumneavoastra stiti ca nu am incalcat nici o prevedere legala, asta este o campanie de presa. In timpul meu liber decid singura ce fac, nu am incalcat nici o prevedere legala', a mai spus ea.

 

Ascensiune „de invidiat“ pentru şefa AEP 


Ana Maria Patru a ajuns în conducerea AEP în martie 2007, mai exact cu câteva luni înaintea Referendumului pentru suspendarea preşedintelui Basescu. Ironia sorţii, a fost propusă chiar de preşedintele Băsescu. Înainte de a veni la conducerea AEP, Ana Maria Pătru a fost vicepresedinte al PDL Valcea, iar presa locală a relatat despre prietenia ei cu Elena Udrea, alaturi de care si-a si facut aparitia la Pescarus.  Autoritatea Electorala Permanenta  are in atributii gestionarea bugetului pentru alegeri, organizarea de licitatii pentru cumpararea softului care centralizeaza voturile si, cel mai important, monitorizeaza modul de alcatuire a listelor electorale. Ca membru al BEC, Patru are pe mana rezolvarea reclamatiilor privind eventuale fraude electorale. Mai mult, BEC si AEP gestioneaza si listele suplimentare care alimenteaza suspiciunile de fraudare a alegerilor prin turism electoral.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră