Povestea Anei Maria Pătru, de la "stăpâna listelor electorale", la DNA

15 Noi 2016 | scris de Mara Răducanu
Povestea Anei Maria Pătru, de la

 

Dosarul vizează suspiciuni privind săvârşirea unor fapte de corupţie, respectiv spălare de bani şi trafic de influenţă. Procurorii din cadrul DNA Ploieşti efectuează în această dimineaţă percheziţii la sediul Autorităţii Electorale Permanente. Procurorii cercetează posibile infracțiuni de corupție în perioada 2008 - 2015. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Ploiești efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii, în perioada 2008 - 2015, a unor infracțiuni de corupție.

pesc1

În cursul dimineții de 15 noiembrie 2016, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 4 locații situate în municipiul București și județele Ilfov și Vâlcea, din care o locație se află în incinta unei instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice, conform comunicatului oficial DNA Ploiești.

Ana Maria Pătru la conducerea AEP din 2007 

Ana Maria Pătru, a intrat în conducerea Autorităţii Electorale Permanente (AEP) în anul 2007 la propunerea lui Traian Băsescu. Reamintim că, pe linie politică doamna Pătru a fost vicepreşedinte al organizaţiei PDL Vâlcea. În anul 2012, Ana Maria Pătru, considerată şi prin prisma funcţiei „Stăpâna listelor“ poza pe site-ul Autorităţii Electorale Permanentă ca pentru o revistă glossy. 

patru pesc

În 2009 a devenit celebră...


Dar, de fapt şi de drept, Ana Maria Pătru a devenit “celebră" în iunie 2009, după alegerile europarlamentare. Atunci, în seara duminicii de 7 iunie, cand nici nu se racisera bine urnele europarlamentarelor, Ana Maria Patru a gasit de cuviinta sa sabatoreasca impreuna cu presedintele Traian Basescu la restaurantul Pescarus succesul mezinei Elena, cunoscuta ca si EBa, in alegerile europarlamentare. Ana Maria Patru, vicepresedinte al AEP si membru al Biroului Electoral Central (BEC), si-a facut aparitia in local o data cu toata gasca de pedelisti condusa chiar de fostul premier Emil Boc. A luat loc la masa presedintelui, langa ex-ministrii Monica Iacob Ridzi si Vasile Blaga, unde se mai aflau Cristian Boureanu, Cristian Preda, Elena Udrea, Emil Boc, Traian Basescu cu sotia Maria si fiica lor EBa, aşa cum scria Jurnalul Naţional la vremea respectivă.

În acea perioadă, presa locală a vorbit despre o strânsă prietenie între Elena Udrea şi şefa AEP. Cel puţin asta spuneau mai multi politicieni de pe meleagurile vâlcene. „Ea si Elena Udrea sunt foarte bune prietene. Udrea este cea care a promovat-o la Bucuresti. Aici nu era o figura marcanta, asa ca am ramas cu gura cascata cand am aflat ca o fac vicepresedinte la AEP“, declara un deputat de Vâlcea.  Ulterior, Ana Maria Patru a precizat pentru Mediafax ca duminica seara era in timpul ei liber. “In timpul meu liber eu decid ce fac si se incheiase procesul de votare', a spus Patru. Cum la ora cand petrecea la Pescarus cu familia prezidentiala BEC nu analizase inca toate contestatiile privind alegerile, Ana Maria Patru a spus ca, fiind “un simplu membru, cu un singur vot, nu schimba cu nimic rezultatul alegerilor'. “Eu sunt convinsa ca dumneavoastra stiti ca nu am incalcat nici o prevedere legala, asta este o campanie de presa. In timpul meu liber decid singura ce fac, nu am incalcat nici o prevedere legala', a mai spus ea.

patru 1


Ascensiune „de invidiat“ pentru şefa AEP 


Ana Maria Patru a ajuns în conducerea AEP în martie 2007, mai exact cu câteva luni înaintea Referendumului pentru suspendarea preşedintelui Basescu. Ironia sorţii, a fost propusă chiar de preşedintele Băsescu. Înainte de a veni la conducerea AEP, Ana Maria Pătru a fost vicepresedinte al PDL Valcea, iar presa locală a relatat despre prietenia ei cu Elena Udrea, alaturi de care si-a si facut aparitia la Pescarus.  Autoritatea Electorala Permanenta  are in atributii gestionarea bugetului pentru alegeri, organizarea de licitatii pentru cumpararea softului care centralizeaza voturile si, cel mai important, monitorizeaza modul de alcatuire a listelor electorale. Ca membru al BEC, Patru are pe mana rezolvarea reclamatiilor privind eventuale fraude electorale. Mai mult, BEC si AEP gestioneaza si listele suplimentare care alimenteaza suspiciunile de fraudare a alegerilor prin turism electoral.

 

patru 2

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră