Mesajul Statelor Unite pentru jurnaliştii români, de Ziua Presei

03 Mai 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Mesajul Statelor Unite pentru jurnaliştii români, de Ziua Presei


Dean Thompson, adjunctul şefului misiunii diplomatice a SUA ]n România, a transmis, cu acest prilej, într-un interviu pentru justitiecurata.ro, un mesaj jurnaliştilor români, îndemnându-i să continue să fie curajoşi şi uniţi în apărarea adevărului.
„Doresc să le mulţumesc jurnaliştilor români pentru munca lor. Continuaţi să fiţi curajoşi, uniţi în apărarea adevărului şi, în ciuda greutăţilor, continuaţi să vă slujiţi comunităţile.
2016 este an electoral pentru România şi pentru SUA, aşadar aveţi responsabilităţi suplimentare. Doresc să închei citându-l pe preşedintele Obama, care la recepţia organizată cu ocazia ceremoniei de acordare a Premiului Toner pentru Excelenţă în Relatare Politică, de către University of Syracuse, le-a spus jurnaliştilor că o misiune bine îndeplinită nu înseamnă doar să-i dai cuiva un microfon. Înseamnă să cercetezi, să sapi mai adânc şi să ceri mai mult. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, electoratului i s-ar aduce un serviciu mai mare.
Mă aştept să văd acest lucru la canalele media americane în alegerile de anul acesta şi sper ca şi jurnaliştii români să facă acelaşi lucru aici”, a spus Dean Thompson.
Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991.
ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.
În anul 2000, în cadrul programului „Freedom of Expression — FreeEx România”, Agenția de Monitorizare a Presei — AMP, în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare (APPLE) și Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au inițiat sărbătorirea Zilei Libertății Presei și în România.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră