A murit sora actorului Toma Caragiu, sculptoriţa Geta Caragiu

12 Mar 2018
A murit sora actorului Toma Caragiu, sculptoriţa Geta Caragiu

Geta Caragiu, sculptoriţă şi profesoară la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, sora mai mică a actorului Toma Caragiu şi a acad. Matilda Caragiu-Marioţeanu, a murit la vârsta de 88 de ani, au anunţat membrii Societăţii de Cultură Macedo-Române, citaţi de news.ro.

"Am aflat cu tristețe că a trecut la cele veșnice, la vârsta de 88 de ani, GETA CARAGIU, sculptoriță și profesoară la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, de sorginte aromână, sora regretatului actor Toma Caragiu și a acad. Matilda Caragiu-Marioțeanu.
Membrii Societății de Cultură Macedo-Române transmit condoleanțe familiei îndoliate. 
Dumnezeu să o odihnească!", este mesajul postat de Societatea de Cultură Macedo-Română, în pagina sa de Facebook.

Născută în 1929, într-o veche familie de aromâni, Geta Caragiu Gheorghiţă era sora mai mică a actorului Toma Caragiu, care a murit acum 40 de ani, în cutremurul din martie 1977, şi a Matildei Caragiu-Marioţeanu (1927-2009), academician şi filolog de elită, personalităţi care şi-au lăsat amprenta inconfundabilă în cultura acestei ţări.

Sculptoriţa Geta Caragiu a fost profesoară la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, secţia sculptură, unde i-a avut printre elevi pe Aurel Vlad, Adrian Ioniţă, Ion Mândrescu, Gheorghe Zărnescu, Liviu Brezeanu.

Este autoarea a numeroase lucrări de sculptură de for public, din care cităm, printre altele, "Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul" din Oradea, amplasată în 1994  în Piaţa Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995 în Municipiul Tulcea sau statuia istoricului Vasile Pârvan, amplasată în faţa Muzeului Judeţean de Istorie din Bacău - toate realizate împreună cu sculptorul Alexandru Gheorghiţă, soţul ei.

A realizat de asemenea bustul din bronz al lui "Toma Caragiu", dezvelit la Ploieşti pe 15 noiembrie 2000, când marele actor ar fi împlinit 75 de ani.

Este, totodată autoarea a numeroase lucrări de sculptură mică, fiind distinsă, printre altele, cu un Premiu de excelenţă pentru lucrarea "Chivot” la Salonul Internaţional de Sculptură Mică "Constantin Brâncuşi", desfăşurat la Muzeul de Artă din Târgu Jiu (2008). 

La 40 de ani de la moartea actorului Toma Caragiu, în urma cutremurului din martie 1977, Geta Caragiu a vernisat, la 7 martie 2017, în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale”, o amplă expoziţie de sculptură şi desen.

CREDIT FOTO: tnb.ro

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră