Dacă până acum nu v-au interesat efectele încălzirii globale, ştirea asta vă va îngrijora

16 Oct 2018
Dacă până acum nu v-au interesat efectele încălzirii globale, ştirea asta vă va îngrijora

Încălzirea globală ar putea afecta recoltele de orz, în sensul scăderii randamentului culturilor. Ştirea ar putea trece neobservată, mai ales de către cei care nu dau prea mulţi bani pe efectele încălzirii globale, dacă nu ar avea o urmare neplăcută pentru mulţi, mai ales bărbaţi. 

Schimbările climatice ar putea pune probleme amatorilor de bere în următoarele decenii! Orzul este ingredientul principal pentru producţia celei mai populare băuturi alcoolice a lumii, potrivit cnews.fr..

Potrivit unui studiu publicat luni în revista Nature şi realizat de cercetători de la University of California Irvine (SUA) şi University of East Anglia (Marea Britanie), fenomene meteo extreme precum valuri de căldură şi secetă vor fi înregistrate odată la doi sau trei ani în a doua jumătate a secolului dacă temperaturile continuă să crească în ritmurile actuale.

În aceste condiţii, randamentul mediu global al culturilor de orz ar urma să scadă cu 3% până la 17%. Mai puţin orz va însemna mai puţină bere şi creşteri de preţuri.

Ţările unde preţurile ar putea să crească cel mai mult vor fi Irlanda, Italia, Canada şi Polonia. În perioadele unor fenomene meteo extreme, preţul unei sticle de 500 de mililitri de bere în Irlanda ar urma să crească de la 2,50 până la 5,00 de dolari.

Dabo Guan, profesor la University of East Anglia şi principalul autor al raportului, a recunoscut că problemele legate de bere sunt minore în comparaţie cu alte probleme provocate de schimbările climatice precum securitatea alimentară, pagubele provocate de furtuni şi lipsurile în aprovizionarea cu apă proaspătă.

Însă riscurile la adresa unei băuturi de care oamenii se bucură de mii de ani este un semnal că nici consumatorii din ţările dezvoltate nu pot evita efectele încălzirii climei.

Multe ţări şi-au constituit rezerve de urgenţă pentru o serie de produse de bază precum porumbul, orezul sau grâul, pentru a putea răspunde unor deficienţe de aprovizionare precum şi majorărilor bruşte de preţuri. Însă majoritatea statelor nu au şi rezerve de orz, ceea ce face această cereală vulnerabilă la schimbările climatice.

Jess Newman, responsabil cu agronomia la producătorul de bere Anheuser-Busch, a anunţat că firma americană lucrează la dezvoltarea unui soi de orz rezistent la secetă şi de asemenea colaborează cu fermierii pentru a reduce necesarul lor de apă, de exemplu, prin introducerea unor sisteme de irigaţii de tip sprinklere, mai apropiate de sol.

Studiul nu a analizat efectele schimbărilor climatice asupra altor ingrediente de bază utilizate la producţia de bere precum este hameiul. 

 

Alte stiri din Verde

Ultima oră