Donald Trump a dat liber la poluare. A semnat ordinul care pune capăt războiului contra cărbunelui

29 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Donald Trump a dat liber la poluare. A semnat ordinul care pune capăt războiului contra cărbunelui

În timp ce Europa se străduieşte să reducă şi elimine exploatarea cărbunelui, în beneficiul mediului, Donald Trump a semnat marţi unul dintre cele mai controversate ordine din noua sa postură, de preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Este vorba despre documentul prin care SUA vor pune accentul pe protecţia locurilor de muncă din industriile poluante, în detrimentul măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. Pe scurt, pune capăt războiului contra cărbunelui.

Asociațiile de apărare a mediului și a energiilor regenerabile cer de multă vreme liderilor lumii să lupte contra puternicelor companii din domeniul energetic.

Donald Trump a lansat, practic, o contra-revoluţie energetică şi destructurarea angajamentelor lui Barack Obama în privința mediului, subliniind voința sa de "a pune capăt războiului contra cărbunelui", într-un discurs în care nu a menționat nici o singură dată problema schimbării climatice.

 

 

Președintele american a semnat ordinul executiv privind "independența energetică", act care impune o reexaminare a măsurii-cheie a predecesorului său democrat: "Clean Power Plan" (Proiectul pentru o energie curată), care viza reduceri severe ale emisiilor de dioxid de carbon, cu 32% până în 2030 în raport cu 2005, ale centralelor electrice.

Şase ordine precedente, abrogate

Ordinul executiv va abroga cel puţin şase ordine semnate anterior de administraţia Obama, care vizau limitarea schimbării climatice şi reglementarea emisiilor de carbon, inclusiv memorandumul prezidenţial prin care este subliniată ”ameninţarea în creştere la adresa securităţii naţionale”, pe care o reprezintă încălzirea globală.

Potrivit Casei Albe, protejarea locurilor de muncă pentru americani este mai importantă decât ”reglementarea schimbării climatice”.

”Administraţia precedentă i-a devalorizat pe muncitori prin politicile sale. Noi credem că le putem face pe amândouă. Putem să protejăm mediul înconjurător şi să le dăm oamenilor locuri de muncă”, spune un oficial de la Casa Albă.

Acordul istoric de la Paris, lovit de SUA

Acţiunile Casei Albe ar putea lovi în acordul istoric de la Paris, prin care statele lumii s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră în următorii ani.

Anunțând "o nouă eră" în sectorul energetic al Statelor Unite, Donald Trump a insistat asupra necesității imperioase, după el, a anulării mai multor reglementări de mediu "inutile și distrugătoare de locuri de muncă". 

"Ne plac minerii din domeniul cărbunelui, oameni fantastici", a insistat președintele american, promițând să le dea acestora din nou de muncă. "Vom produce cărbune american pentru a face să funcționeze industriiile americane", a adăugat el.

Un punct-cheie al decretului menționat este eliminarea cerinței ca agențiile guvernului federal să ia în considerare impactul asupra schimbării climatice în procesul de luare a deciziilor.

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel (SPD), care a protejat deseori industria minieră, ca ministru al Economiei, vrea acum să profite de Președinția Germaniei la G20 pentru a încuraja tranziția energetică a țării sale, Energiewende, și să o extindă în lume.

Bucurie la Camera de comerţ americană

Camera de comerț americană a salutat puternic repunerea în cauză a Clean Power Plan, considerând că acesta era "nu numai ilegal, ci și rău pentru familiile și companiile americane".

"Șapte milioane de oameni mor anual din cauza poluării aerului iar Trump vrea să relanseze cărbunele și să combată ISIS. ISIS trebuie eliminat, dar nu este problema numărul unu pentru toți oamenii, nu este un pericol mai mare decât cărbunele", a spus  Arnold Schwarzenegger, actorul şi fostul guvernator al Californiei, cu prilejul unei vizite în Austria. Iată că afirmaţiile sale nu au impresionat Casa Albă, iar ordinul a fost semnat.

ExxonMobil cere respectarea Acordului de la Paris

Interesant, însă, compania petrolieră ExxonMobil a cerut Administraţiei Trump să respecte Acordul de la Paris privind lupta contra încălzirii climatice pe care Casa Albă îl consideră unul prost. ExxonMobil a transmis acest lucru într-o scrisoare comunicată agenţiei France Presse.

Scrisoarea este datată însă 22 martie. Peter Trelenberg, responsabil cu politicile de mediu la ExxonMobil, reaminteşte că firma petrolieră, una dintre cele mai importante din lume, susţine Acordul de la Paris ca pe un cadrul eficient de a răspunde riscurilor schimbărilor climatice.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră