Meteorologii britanici, despre 2016: "Se vor înregistra temperaturi record!" (VIDEO)

18 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
Meteorologii britanici, despre 2016:

Potrivit specialiștilor de la UK Met Office, serviciul național de meteorologie britanic, media temperaturilor din anul 2016 va fi cu 1,14 grade Celsius mai mare față de valorile din perioada preindustrială.

"2015 este pe cale să devină cel mai călduros an din istorie, iar previziunile arată că 2016 va fi cel puțin la fel de călduros și se vor înregistra, de asemenea, temperaturi record", avertizează profesorul Chris Folland de la Met Office.

Fenomenul El Nino se produce atunci când apa de la suprafață, din zona sudică, tropicală a Oceanului Pacific, se încălzește și se deplasează dinspre partea estică a oceanului spre cea vestică, modificând regimul precipitațiilor pe întreg globul și aducând cu sine, deopotrivă, secete, furtuni și inundații în diferite zone ale planetei.

Consecințele unei încălziri climatice de peste 2 grade Celsius

Creșterea nivelului mărilor și oceanelor, canicule repetate, dispariția unor specii ar fi consecințele unei temperaturi globale care să o depășească cu peste 2 grade Celsius pe cea din era preindustrială.

Dacă nu se face nimic pentru reducerea gazelor cu efect de seră, rezultate îndeosebi din arderea de energii fosile, lumea s-ar putea îndrepta spre o încălzire de 5 grade Celsius în 2100, potrivit GIEC (Grupul de experți interguvernamental asupra evoluției climei). Acest lucru ar însemna un salt în necunoscut, ținând seama că de la ultima epocă glaciară, de acum 20.000 de ani, temperatura mondială a crescut cu 5 grade Celsius.

La o încălzire de 2 grade Celsius, apele vor acoperi peste câteva sute sau 2.000 de ani teritorii populate în prezent de 280 de milioane de oameni. Însă la o creștere a temperaturii de 3 grade Celsius, fenomenul ar viza 400 de milioane de oameni, iar dacă temperatura ar fi cu 4 grade Celsius mai mare, ar fi implicate 600 de milioane de persoane, adaugă institutul menționat.

Dacă mercurul s-ar limita la o creștere de 2 grade Celsius, 1,5 miliarde de persoane vor fi expuse în fiecare an la valuri de căldură începând din 2100. Acest număr ar crește la 4,5 miliarde la o încălzire cu sub 3 grade și la 12 miliarde dacă temperatura ar urca cu 5 grade Celsius.

Dacă temperatura ar crește cu 2 grade Celsius, o caniculă asemănătoare cu cea prin care a trecut Europa în 2003 în mod excepțional (soldată cu 70.000 de morți) ar surveni o dată la patru ani, iar în cazul unei creșteri cu 3 grade, frecvența ar fi de o dată la doi ani.

Tot în situația unei temperaturi cu 2 grade Celsius mai ridicate decât în epoca pre-industrială, circa 30 de milioane de oameni ar fi afectați anual de inundații în 2100 și de două ori mai mulți la o creștere de 3 grade, apreciază Avoid 2. În alte regiuni s-ar înregistra, dimpotrivă, fenomene de secetă cronică, cum se întâmplă deja în Sahel. Deficitul de apă în unele locuri și excesul în altele ar însemna că 1,5 miliarde de persoane vor fi în situație de "stres hidric" la o încălzire cu 2 grade și 2 miliarde la 5 grade Celsius.

Între 2030 și 2050, schimbările climatice ar putea provoca aproape 250.000 de decese în plus pe an, dintre care 38.000 s-ar datora expunerii vârstnicilor la căldură, 48.000, diareei, 60.000, paludismului și 95.000, malnutriției copiilor.

Lupta pentru resurse, amenințare pentru siguranța alimentară și pentru securitate, este un factor suplimentar de instabilitate, care poate împinge în exil numeroase comunități.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră