Inginerie financiară sub ochii UEFA. Un club german scapă de interdicția de a participa în Liga Campionilor

08 Mar 2017 | scris de Istvan Deak
Inginerie financiară sub ochii UEFA. Un club german scapă de interdicția de a participa în Liga Campionilor

Liga lui Gino și Burleanu este mic copil pe lângă afacerile dubioase de milioane de euro din fotbalul european la cel mai înalt nivel. De această dată sunt vizate două cluburi din Austria și Germania.

De luni întregi, presa germană insistă că revelația Bundesligii RB Leipzig nu va avea drept de joc în Liga Campionilor. Regulamentul UEFA, așa-numitul Financial Fairplay, prevede că o persoană fizică sau juridică nu poate asigura mai mult de 30% din bugetul a două echipe angrenate simultan în competițiile patronate de forul european, adică Liga Campionilor și Europa League.

Cum concernul Red Bull asigură bugetul cluburilor RB Salzburg, viitoare campioană a Austriei, și RB Leipzig, viitoare participantă în Liga Campionilor (dacă luăm în considerare constanța arătată și forma oscilantă a principalelor următoare), cele două echipe se confruntă cu o mare problemă. 

Red Bull a susținut integral bugetul echipei germane de la ascensiunea din liga a IV-a până la promovarea în Bundesliga. Până și forul german a fost la un pas să nu acorde licența clubului din cauza implicării producătorului de băuturi energizante.

Mai exact, federația germană interzice acordarea licenței unei formații care folosește numele sponsorului în denumirea clubului, invocând faptul că RB este prescurtare de la Red Bull și nu de la RasenBallsport, cum susținea conducerea din Leipzig. Într-un final, au acordat licența, iar acum Leipzig bate la ușile Europei.

În vară, imediat după promovare, clubul german a primit sprijin consistent din Salzburg. Peter Gulacsi, Naby Keita, Stefan Ilsanker, Marcel Sabitzer, Bernardo și Dayot Upamecano au ajuns la Leipzig, de la Salzburg. Mult timp s-a crezut că gratis sau sub formă de împrumut, însă nu a fost așa.

Iar acest lucru a adus și salvarea nemților de la o eventuală interdicție de a participa într-o competiție europeană. Conform Sportbild, Leipzig a plătit peste 100 de milioane de euro celor de la Salzburg. 

Adică RB lui RB, adică din buzunarul stâng în cel drept, suficient cât cei de la Salzburg să invoce acum că bugetul lor este asigurat din venituri proprii, adică clubul austriac se autofinanțează, iar contribuția externă a Red Bull a scăzut sub 30%, deci nu mai e nici un pericol pentru Leipzig, așa cum a confirmat și directul sportiv Oliver Mintzlaff. Între timp, Red Bull se declară doar un simplu sponsor la Salzburg. Superb sau ce?

Alte stiri din Sport

Ultima oră