Piloții de la Lufthansa vor primi salarii majorate. După cinci ani de negocieri și greve fără număr

15 Feb 2017 | scris de Istvan Deak
Piloții de la Lufthansa vor primi salarii majorate. După cinci ani de negocieri și greve fără număr

Conducerea companiei aeriene germane Lufthansa a ajuns miercuri la un acord cu sindicatul piloților Vereinigung Cockpit, rezolvând prin mediere o dispută pe tema contractelor de muncă, care datează din 2012, s-a concretizat prin numeroase greve și a costat compania milioane de euro, relatează presa germană.

Înțelegerea s-a obținut cu ajutorul unui mediator. Acceptând propunerile mediatorului pentru găsirea unui sfârșit la acest lung conflict de muncă, Lufthansa va crește cu 8,7% în total salariile celor 5.400 de piloți ai companiilor Lufthansa, Lufthansa Cargo și Germanwings, în patru etape, și o plată excepțională de 30 de milioane de euro, adică aproximativ 5.000 — 6.000 de euro per angajat.

Lufthansa s-a confruntat în ultimii ani cu greve repetate din partea piloților și a personalului de bord în dorința de a introduce noi măsuri de reducere a costurilor pentru a putea face față competiției crescute venite din partea noilor operatori aerieni din Orientul Mijlociu, dar și din partea companiilor low-cost.

Deși negociatorii sindicatului au acceptat acordul, decizia finală va aparține membrilor de sindicat, a afirmat purtătorul de cuvânt al Vereinigung Cockpit, Markus Wahl.

În noiembrie 2016, a avut loc cea de-a 15-a grevă organizată de sindicatul Vereinigung Cockpit de la începutul disputei cu managementul pe tema unui nou contract colectiv de muncă, în luna aprilie 2014. Greva de șase zile din luna noiembrie a piloților a costat compania germană 100 de milioane de euro.

Alte stiri din Externe

Ultima oră