Autoritățile locale din Stuttgart interzic intrarea în oraș a mașinilor care poluează peste limită

26 Feb 2017 | scris de Istvan Deak
Autoritățile locale din Stuttgart interzic intrarea în oraș a mașinilor care poluează peste limită

Pentru a îmbunătăți calitatea aerului, autoritățile locale din orașul german Stuttgart (landul Baden-Wurttemberg) au luat decizia de a interzice din 2018 intrarea în oras a mașinilor diesel vechi, care poluează aerul.

“Mașinile diesel care nu sunt conforme cu cele mai noi standarde în privința emisiilor nu vor putea intra în oraș în zilele de poluare ridicată. Doar 10% dintre mașinile diesel din Germania sunt conforme cu ultimele standarde UE, Euro6, adică produc mai puțin dioxid de azot și emisii de particule fine care provoacă boli respiratorii”, scrie Clean Energy Wire.

Orașul Stuttgart se confruntă de mai mulți ani cu mari probleme de poluare a aerului, din cauza faptului că se află într-o vale. Autoritățile locale au fost obligate în instanță să explice până la sfârșitul lunii februare ce planuri au pentru reducerea poluarii aerului în limita admisă de UE. Guvernul regional din landul Baden-Wurttemberg a considerat că interdicția asupra mașinilor diesel este unica soluție viabilă. Premierul landului Winfried Kretschmann (Die Grunen) este de părere că o soluție mai eficientă ar fi fost introducerea interdiciției la nivel național.

O altă măsură va fi crearea unui sistem de trafic inteligent, pentru a reduce la minimul posibil riscul de îmbolnăvire în rândul oamenilor. “Vrem să avem mână liberă pentru implementarea deciziilor și să nu așteptăm până ni le impune o instanță de judecată. Urmărim două planuri: mașinile cu emisii reduse vor avea cel mai puțin de suferit, iar în paralel cetățenii afectați de aceste măsuri vor dispune de alternative de mobilitate”, a subliniat ministrul Transporturilor, Winfried Hermann, pentru baden-wuerttemberg.de.

Decizia a provocat deja rumoare în rândul producătorilor auto. Stuttgart este locul de naștere al BMW, Daimler si VW. “Producătorii sunt obligați să forțeze o revoluție a mobilității, prin crearea unui cadru de transport ecologic. Afectați de scandalul VW, dar și de competitorii noi și puternici, Google, Tesla, Apple și Uber, producătorii germani par să se fi trezit târziu la realitatea necesității decarbonizării, a mașinilor autonome și a fenomenului car-sharing”, sunt de părere experții de la CLEW.

Orașul Stuttgart este o combinație nefastă între trafic rutier intens, străzi congestionate, nivel ridicat de poluare a aerului și infrastructură neadecvată de transport public. Fiecare al treilea angajat lucrează în industria auto. Chiar și așa, locuitorii au ales un primar de la partidul ecologist “Die Grunen”, care deține majoritatea și în landul Baden-Wurttemberg.

Alte stiri din Externe

Ultima oră