Germania are un nou preşedinte

13 Feb 2017
Germania are un nou preşedinte

Social-democratul Frank-Walter Steinmeier, fost şef al diplomaţiei, a fost ales duminică președinte al Germaniei, o funcție mai mult simbolică.

Susținut de coaliția de guvernare a cancelarului Angela Merkel, fostul ministru de Externe a declarat că Germania a devenit "o ancoră a speranței" într-o perioadă în care bazele democrației europene sunt puse la încercare de partidele populiste.  

Steinmeier îl va înlocui în funcţie pe Joachim Gauck, care a renunțat să candideze pentru un al doilea mandat.

Fostul ministru de externe, în vârstă de 61 de ani, a fost ales cu 931 de voturi din totalul celor 1.239 de mari electori ai adunării federale mandatate să îl desemneze pe șeful statului, proveniți în principal din cele două camere legislative, dar și din rândul societății civile.

Joachim Gauck, în vârstă de 77 de ani, fost pastor și activist pentru drepturile omului, a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat, după expirarea celui actual, în luna martie.

Alegerea lui Steinmeier în funcția de președinte, cu atribuții în mare parte ceremoniale, are loc în urma înțelegerii intervenite între partidul său SPD și creștin-democrații cancelarului Angela Merkel, formațiunile marii coaliții de guvernare.

Fost șef al diplomației timp de șapte ani, Frank-Walter Steinmeier, cunoscut pentru modul său franc de exprimare, s-a remarcat anul trecut prin criticile aduse lui Donald Trump, pe care în timpul campaniei electorale din SUA l-a descris drept 'predicator al urii'.

Conform legii fundamentale, președintele german are atribuții în mare parte ceremoniale, dar poate dizolva Parlamentul. Președinții germani, al căror mandat este de 5 ani, sunt considerați o autoritate morală și pot fi realeși o singură dată. 

UPDATE

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis, duminică, un mesaj de felicitare noului președinte ales al Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, în care a arătat că România reprezintă un "partener de încredere și stabil al Germaniei".

"Relația dintre România și Germania este una excelentă, de natură strategică, aspect confirmat de intensitatea dialogului nostru politic, a cooperării economice și sectoriale, a legăturilor interumane, dar și prin împărtășirea acelorași valori democratice fundamentale. România reprezintă, la nivel european și regional, un partener de încredere și stabil al Germaniei, dar și un promotor convins, pe care se poate conta, al necesității de consolidare a proiectului european", a afirmat președintele Iohannis în mesajul transmis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE

În mesajul de felicitare transmis lui Frank-Walter Steinmeier, ales duminică președinte al Germaniei, președintele rus Vladimir Putin l-a invitat să viziteze Rusia oricând va dori, scrie agerpres.ro, care citează o ştire Xinhua.

Putin și-a reafirmat deschiderea pentru un "dialog constructiv" cu Germania asupra chestiunilor bilaterale și internaționale, a informat Kremlinul într-un comunicat. Președintele rus și-a exprimat în mesajul către Steinmeier încrederea că acesta va contribui la dezvoltarea relațiilor ruso-germane și a cooperării reciproc avantajoase în diferite domenii.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră