Moldova a solicitat oficial aderarea la UE

03 Mar 2022
Moldova a solicitat oficial aderarea la UE

Moldova și-a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană joi, a anunțat președintele Maia Sandu, la o săptămână după începerea invaziei ruse, spune Agenția France Presse.

 „Astăzi semnăm cererea de aderare la UE”, a declarat pentru presă Maia Sandu, aleasă în 2020 în baza unui program pro-occidental. „Unele decizii trebuie luate rapid și hotărât”.

 

Moldova, fostă republică sovietică, a semnat un acord de asociere cu Bruxelles-ul în 2014, care nu oferă însă nicio garanție a integrării ulterioare.

Țara calcă pe urmele Georgiei, care a solicitat joi și ea pentru aderarea la UE, pe fondul îngrijorărilor cu privire la agresiunea Rusiei.

La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Bruxelles-ului să-i integreze țara „fără întârziere”. Dacă președintele executivului european, Ursula von der Leyen, a deschis ușa acestei posibilități, acest lucru nu se va întâmpla prea curând.

Integrarea în UE este un proces pe termen lung pentru a aduce legislația țării candidate mai aproape de legislația europeană. Este nevoie de negocieri complexe pe multe subiecte și criterii greu de îndeplinit pentru o țară.

Sursa: AFP citat de Le Point

Alte stiri din Externe

Ultima oră