UPDATE. Comisia Europeană a amendat Google cu 4,3 miliarde de euro. Care este motivul

18 Iul 2018
UPDATE. Comisia Europeană a amendat Google cu 4,3 miliarde de euro. Care este motivul

UPDATE

Comisia Europeană a amendat Google cu 4,34 miliarde euro pentru încălcarea normelor antitrust ale UE, informează un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, remis site-ului miscareaderezistenta.ro.

Începând din 2011, Google a impus restricții ilegale producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele de telefonie mobilă pentru a-și consolida poziția dominantă în domeniul căutărilor generale pe internet.

În prezent, societatea trebuie să pună capăt efectiv acestor practici în termen de 90 de zile, riscând, în caz contrar, să fie obligată la plata unor penalități cu titlu cominatoriu echivalente cu până la 5% din cifra de afaceri zilnică medie la nivel mondial a Alphabet, societatea-mamă a Google.

„În prezent, internetul mobil reprezintă peste jumătate din traficul de internet la nivel mondial și a schimbat viețile a milioane de europeni. Cazul de față se referă la trei tipuri de restricții pe care Google le-a impus producătorilor de dispozitive Android și operatorilor de rețele pentru a avea asigurarea că traficul de internet de pe dispozitivele Android este canalizat către motorul de căutare Google. În felul acesta, Google a utilizat Android ca instrument de consolidare a poziției dominante a motorului său de căutare. Din cauza acestor practici, societățile concurente nu au avut posibilitatea de a inova și de a concura pe baza meritelor, iar consumatorii europeni nu au putut beneficia de o concurență efectivă pe această piață importantă a dispozitivelor mobile. Acest lucru este ilegal din perspectiva normelor antitrust ale UE”, a declarat Margrethe Vestager, comisarul UE responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Comisarul european pentru concurență, Margrethe Verstager, urma să anunțe miercuri o amendă în valoare de miliarde de euro pentru folosirea de către Google a sistemului Android pentru a-și promova propriile servicii de căutare și browserul Chrome. Anunțul va veni într-un moment deja dificil pentru relațiile SUA-UE, scrie ouest-france.fr.

Anul trecut, Comisia Europeană a amendat Google cu 2,4 miliarde de euro.

Prima amendă mare pentru Google a venit pentru că gigantul american a folosit motorul de căutare pentru a-și promova serviciile în dauna altora similare. Amenda pe care Google a primit-o acum putea ajunge până la 11 miliarde de dolari. 

În urmă cu doi ani, UE a acuzat Google să se folosește de Android pentru a-și extinde dominanța de pe desktop pe mobile. Se pare că gigantul american le cere producătorilor de smartphone-uri care aleg Android să instaleze pe telefoane aplicațiile sale: browserul Chrome, ca motorul de căutare să fie presetat din fabrică pe Google Search etc. Drept urmare, UE consideră că astfel de acțiuni limitează competiția.

Google obține marea majoritate a veniturilor sale prin intermediul produsului său emblematic, motorul de căutare Google. Societatea a înțeles din timp că trecerea de la computerele de birou la internetul mobil, care a început la mijlocul anilor 2000, ar reprezenta o schimbare fundamentală pentru Google Search. Prin urmare, Google a elaborat o strategie pentru a anticipa efectele acestei tranziții și pentru a se asigura că utilizatorii vor continua să utilizeze Google Search și pe dispozitivele lor mobile.

În 2005, Google a achiziționat dezvoltatorul inițial al sistemului de operare mobil Android, continuând să dezvolte acest sistem. În prezent, aproximativ 80 % din dispozitivele mobile inteligente din Europa și din întreaga lume funcționează cu ajutorul sistemului Android.

Cuantumul amenzii este decis în general în ultimul moment și, conform regulilor europene, ar putea atinge 10% din cifra totală de afaceri care la Alphabet a fost de 110 miliarde dolari anul trecut.

În comunicări adresate Google în aprilie 2016 CE a acuzat compania că obligă producători precum Samsung și Huawei să preinstaleze Google Search și să-l includă ca serviciu de căutare implicit.

În al doilea rând, Google este acuzată că le-a cerut fabricanților să nu vândă telefoane cu alte sisteme de operare și în al treilea rând că a acordat avantaje financiare producătorilor de telefoane, dar și operatorilor mobili pentru a preinstala Google Search.

Google a spus în trecut că Android a fost creat fiindcă era mare nevoie de un sistem open-source pe care aplicațiile să meargă excelent.

Google sustinea, într-un răspuns din 2015, că Android a stimulat enorm concurența, a permis apariția unor smartphone-uri de sub 100 de dolari și a ajutat producătorii să concureze cu succes în lupta cu Apple. Google spunea că vine cu mai puține aplicații preinstalate, în comparație cu Apple.

Alte stiri din Externe

Ultima oră