Cristiano Ronaldo, condamnat pentru evaziune fiscală. Ce acord a făcut cu Fiscul

16 Iun 2018
Cristiano Ronaldo, condamnat pentru evaziune fiscală. Ce acord a făcut cu Fiscul

Dacă nu ar fi fost meciul de infarct dintre Spania şi Portugalia, de la Campionatul Mondial de Fotbal 2018 din Rusia, iar el nu ar fi marcat trei goluri în confruntarea încheiată 3-3, devenind, pentru moment, golgheterul Cupei Mondiale, ştirea despre problemele cu Fiscul ale lui Cristiano Ronaldo ar fi şocat publicul. Aşa, a trecut în plan secund, căci înţelegerea la care a ajuns acesta cu Fiscul s-a făcut înainte de meciul Spania-Portugalia.

Fotbalistul portughez Cristiano Ronaldo (CR7), starul planetar al lui Real Madrid, a acceptat să plătească 18,8 milioane de euro Fiscului spaniol, astfel ca procurorii să renunţe la orice acţiune penală pentru evaziune fiscală, scrie El Mundo. Acordul este însă preliminar.

Acest acord între avocaţii şi Ronaldo şi reprezentanţii administraţiei fiscale, care nu a fost încă ratificat de Fisc, prevede şi doi ani de închisoare. În general, în Spania pedepsele de până la doi ani de închisoare nu sunt efectuate, scrie Europe1. El Mundo scrie că Ronaldo ar fi obţinut ca aceşti doi ani de închisoare să fie convertiţi în amendă şi sancţiunea să fie dată cu suspendare.

Cu ajutorul unor firme fantomă şi al conturilor off-shore, Ronaldo ar fi pus la adăpost 150 milioane euro în paradisuri fiscale între 2009 şi 2016, cu scopul de a plăti taxe cât mai mici Fiscului spaniol, potrivit dezvăluirilor din cadrul Football Leaks.

În decembrie 2014, atacantul şi-a vândut drepturile de marketing pentru perioada 2015-2020 în schimbul a 74,7 milioane euro, cu scopul de a profita de regimul fiscal avantajos care urma să dispară la finele anului 2014. 

Condiţiile pre-acordului trebuie acceptate oficial de Fisc, într-o perioadă în cre venirea la putere a unui nou Guvern socialist la 1 iunie atrage după sine schimbări la vârful Administraţiei, comentează Europe1. Dacă Ronaldo este judecat şi condamnat, el ar putea risca o amendă de cel puţin 28 de milioane de euro şi o pedeapsă care ar putea ajunge şi la trei ani şi jumătate de închisoare, potrivit sindicatului experţilor Ministerului de Finanţe, Gestha.

Marele său rival de la FC Barcelona, argentinianul Lionel Messi, a fost condamnat, la rândul său, în 2016, pentru fraudă fiscală, la o amendă de două milioane de euro şi o pedeapsă de 21 de luni de închisoare. Aceasta a fost comutată într-o amendă suplimentară de 252.000 de euro, câte 400 de euro pe ziua de închisoare, mai scrie Europe1.

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră