„Da, ar face-o”

04 Mar 2022
„Da, ar face-o”

De fiecare dată când te gândești: „Nu, n-ar face asta, nu-i așa?” Ei bine, da, ar face-o” „Și el vrea să știm asta, desigur" spune despre Putin unul din cei mai mari experti americani, Fiona Hill. 

Fiona Hill a lucrat atât în ​​administrația democrată cât și în cea republicană și a publicat o biografie despre Putin. Într-un interviu pentru Politico, Hill și-a împărtășit gândurile despre invadarea Ucrainei de către Rusia și despre ceea ce se așteaptă să facă în continuare liderul rus.

Mulți oameni, vazând invazia Ucrainei de catre Rusia s-au gândit „El nu poate face asta”. Vladimir Putin a lansat însă cel mai mare război la sol din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este, la propriu, uluitor.

De aceea, Politico a luat legătura cu Fiona Hill, unul dintre cei mai mari experți ai Rusiei din America, cineva care a studiat pe Putin de zeci de ani, a lucrat atât în ​​​​administrația republicană, cât și în cea democrată și are o reputație de a spune adevărul.

Au vrut să știe la ce se gândește ea în timp ce a urmărit filmările extraordinare ale tancurilor rusești care trec peste granițele internaționale, ce crede că e în minte Putin și ce perspectivă poate oferi despre motivațiile și obiectivele sale.

"Ne aflăm deja, a spus ea, în mijlocul celui de-al treilea război mondial, indiferent dacă l-am înțeles pe deplin sau nu."

„Din păcate, călcăm înapoi prin vechile modele istorice despre care am spus că nu le vom permite niciodată să se întâmple din nou”, a spus Hill.

Dar, în același timp, Hill spune că nu prea târziu să-l întoarcem pe Putin și este o treabă nu doar pentru ucraineni sau pentru NATO - este o muncă la care occidentalii și companiile obișnuite pot ajuta daca ce înțeleg ce este în joc.

Urmează o perioada periculoasă, a avertizat ea. Putin operează din ce mai mult emoțional și probabil că va folosi toate armele pe care le are la dispoziție, inclusiv pe cele nucleare. Este important să nu vă faceți iluzii, dar la fel de important să nu vă pierdeți speranța.

„De fiecare dată când te gândești: „Nu, n-ar face, nu-i așa?” Ei bine, da, ar face-o”, a spus Hill. „Și el vrea să știm asta, desigur. Nu spun că ar trebui să fim intimidați și speriați... Trebuie să ne pregătim pentru aceste situații neprevăzute și să ne dam seama ce vom face pentru a le înlătura.”

  • Ești un observator al lui Putin de multă vreme și ai scris una dintre cele mai bune biografii ale lui Putin. Când l-ai urmărit în ultima săptămână, ai văzut ceva ce le-ar fi scăpat altor persoane?

Fiona Hill: Putin este de obicei mai cinic și mai calculat decât a apărut în cele mai recente discursuri ale sale. Există o emoție viscerală evidentă în lucrurile pe care le-a spus în ultimele săptămâni, justificând războiul din Ucraina. Pretextul este complet subțire și aproape fără sens pentru oricine nu se află în zona de propagandă din Rusia. Adică, a cere armatei ucrainene să-și răstoarne propriul guvern sau depună armele și se predea pentru că sunt comandați de o grămadă de naziști fasciști dependenți de droguri ? Nu are sens. Depașește imaginatia.

Putin nici măcar nu pare să încerce să fie convingător. Același lucru l-am văzut în răspunsul Rusiei la Națiunile Unite. Justificarea a fost, în esență, o atitudine sfidătoare : „Voi băieți ați invadat Irakul, Afganistanul. Nu-mi spune că nu pot face același lucru în Ucraina.”

Această emoție viscerală este nesănătoasă și extraordinar de periculoasă, deoarece există puține controale și echilibru în jurul lui Putin. Acesta a subliniat acest lucru în timpul ședinței Consiliului Național de Securitate, unde a devenit foarte clar că aceasta a fost decizia lui. Într-un fel și-a asumat întreaga responsabilitate pentru război, și chiar și șefii serviciilor sale de securitate și informații păreau că ar fi fost surprinși de cât de repede se mișcau lucrurile.

  • Deci Putin este condus de emoție în acest moment, nu de un fel de plan logic?

Cred că a existat un plan logic, metodic, care merge înapoi cu mult timp în urmă, cel puțin până în 2007, când a anunțat lumea și, cu siguranță, Europa că Moscova nu ar accepta extinderea în continuare a NATO. Și apoi, într-un an, în 2008, NATO a lăsat o ușă deschisă Georgiei și Ucrainei. 

Pe atunci eram ofițer național de informații, iar Consiliul Național de Informații analiza ceea ce era probabil să facă Rusia ca răspuns la declarația NATO Open Door. Una dintre evaluările noastre a fost că a existat un risc real, de un fel de acțiune militară preventivă a Rusiei, nu doar limitată la anexarea Crimeei, ci și a unor acțiuni mult mai mari întreprinse împotriva Ucrainei împreună cu Georgia. Și, desigur, la patru luni după Summit-ul NATO de la București, a avut loc invazia Georgiei. Atunci nu a existat o invazie a Ucrainei, deoarece guvernul ucrainean s-a retras de la cererea aderării la NATO. Dar ar fi trebuit să abordăm serios modul în care urma să facem față acestui rezultat potențial și relațiile noastre cu Rusia.

  • Crezi că obiectivul actual al lui Putin este reconstituirea Uniunii Sovietice, a Imperiului Rus sau ceva diferit?

Restabilirea dominației ruse asupra a ceea ce Rusia vede drept „Imperiul” rusesc. Spun acest lucru foarte sigur pentru că pământurile Uniunii Sovietice nu acopereau toate teritoriile care au făcut parte odată din Imperiul Rus. Deci asta ar trebui să ne dea o pauză.

Putin a articulat ideea că există un „Russky Mir ” sau o „lume rusească”. Eseul recent pe care l-a publicat despre Ucraina și Rusia afirmă că poporul ucrainean și cel rus sunt „un singur popor”, un „yedinyi narod”. El spune că ucrainenii și rușii sunt una și aceeași. Această idee a unei lumi rusești înseamnă re-adunarea tuturor vorbitorilor de limbă rusă în diferite locuri care au aparținut la un moment dat țaratului rus.

Am cam glumit despre asta, dar îmi fac și griji pentru asta cu toată seriozitatea - că Putin a stat jos în arhivele Kremlinului în timpul Covid, uitându-se prin hărți și tratate vechi și prin toate granițele diferite pe care Rusia le-a avut de-a lungul secolelor. El a spus, în repetate rânduri, că granițele rusești și europene s-au schimbat de multe ori. Și în discursurile sale, a mers după diverși foști lideri ruși și sovietici, a mers după Lenin și a mers după comuniști, pentru că în opinia lui au rupt imperiul rus, au pierdut pământurile rusești la revoluție și da, Stalin a re-adus câteva dintre ele ca Țările Baltice și unele dintre zonele Ucrainei care fuseseră împărțite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar s-au pierdut din nou odată cu dizolvarea URSS. Părerea lui Putin este că granițele se schimbă.

Nu înseamnă că îi va anexa pe toți și îi va face parte din Federația Rusă, așa cum au făcut cu Crimeea. Puteți stabili dominația prin marginalizarea țărilor regionale, asigurându-vă că liderii lor sunt complet dependenți de Moscova, fie desemnându-i practic de către Moscova prin alegeri trucate, fie asigurându-vă că sunt legați de rețelele economice și politice și de securitate rusești. Puteți vedea asta acum în fostul spațiu sovietic.

Am văzut presiunea asupra Kazahstanului pentru a se reorienta înapoi spre Rusia. Și cu doar câteva zile înainte de invazia Ucrainei într-un act puțin observat, Azerbaidjanul a semnat un acord militar bilateral cu Rusia. Acest lucru este semnificativ pentru că liderul Azerbaidjanului a rezistat de zeci de ani. Și putem vedea, de asemenea, că Rusia s-a transformat în arbitrul final al viitoarei relații dintre Armenia și Azerbaidjan. Georgia a fost, de asemenea, marginalizată după ce a fost un spin în partea Rusiei timp de decenii. Și Belarus este acum complet subjugat de Moscova.

Dar în mijlocul tuturor acestor lucruri, Ucraina a fost țara care a scăpat. Și ceea ce spune Putin acum este că Ucraina nu aparține ucrainenilor. Îi aparține lui și trecutului. El va șterge Ucraina de pe hartă, la propriu, pentru că nu există pe harta sa a „lumii ruse”. Practic ne-a spus asta. S-ar putea să lase în urmă niște state mici. Când ne uităm la hărțile vechi ale Europei - probabil hărțile la care el s-a uitat - găsiți tot felul de entități ciudate, cum ar fi Sanjak-ul lui Novi Pazarîn Balcani. Obișnuiam să mă gândesc, ce dracu este asta? Toate acestea sunt locuri mici care depind de o putere mai mare și au fost create pentru a preveni formarea unor state viabile mai mari în regiunile contestate. Practic, dacă Vladimir Putin are drumul său, Ucraina nu va exista ca Ucraina modernă a ultimilor 30 de ani.

  • Cât de departe credeți că va ajunge Putin în Ucraina?

 În acest moment, dacă poate, va merge până la capăt. Înainte de săptămâna trecută, a avut mai multe opțiuni diferite din care să aleagă. Își dăduse opțiunea de a putea intra în forță, așa cum face acum, dar s-ar fi putut concentra și pe reluarea restului teritoriilor administrative ale Donețk și Lugansk. Ar fi putut să pună mâna pe Marea Azov, ceea ce probabil va face oricum, și apoi să unească regiunile Donețk și Lugansk cu Crimeea, precum și ținuturile din mijloc și până la Odesa. De fapt, Putin a încercat inițial acest lucru în 2014 - să creeze „Novorossiya ” sau „Noua Rusie”, dar acest lucru a eșuat când sprijinul local pentru aderarea Rusiei nu s-a materializat.

Acum, dacă poate, o să ia toată țara. Trebuie să facem față acestui fapt. Deși nu am văzut încă toată forța de invazie rusă desfășurată, cu siguranță are trupe să invadeze toată țara.

În 2015, ministrul de externe Serghei Lavrov a fost la Conferința de securitate de la München după anexarea Crimeei și războiul din Donbas. Și a vorbit despre faptul că Ucraina nu este o țară , spunând în mod clar că sunt multe grupuri minoritare în Ucraina — sunt polonezi și sunt români, sunt maghiari și ruși. Și el continuă, în esență, să invite restul Europei să împartă Ucraina.

Deci ceea ce vrea Putin nu este neapărat să ocupe întreaga țară, ci chiar să o împartă. S-a uitat la Afganistan, Irak, Libia și alte locuri unde există o divizare a țării între forțele oficiale, pe de o parte, și forțele rebele, pe de altă parte. Este ceva cu care Putin ar putea trăi cu siguranță - o Ucraina fracturată, spulberată, cu diferite părți aflate în stări diferite.

  • Și apoi este elementul nuclear. Mulți oameni au crezut că nu vom vedea niciodată un mare război la sol în Europa sau o confruntare directă între NATO și Rusia, pentru că ar putea escalada rapid într-un conflict nuclear. Cât de aproape suntem de asta?

Ei bine, suntem chiar acolo. Practic, ceea ce președintele Putin a spus destul de explicit în ultimele zile este că, dacă cineva intervine în Ucraina, va primi un răspuns pe care „nu l-a avut niciodată în istoria [lor] ”. Și a pus forțele nucleare ale Rusiei în alertă maximă. Deci el spune foarte clar că nuclearul este pe masă.

Putin a încercat să-l avertizeze pe Trump despre asta, dar nu cred că Trump și-a dat seama ce spunea. Într-una dintre ultimele întâlniri dintre Putin și Trump, când eram acolo, Putin a spus că: „Ei bine, știi, Donald, avem aceste rachete hipersonice”. Și Trump spunea: „Ei bine, le vom avea și noi”. Putin spunea: „Ei bine, da, le vei avea până la urmă, dar noi le avem mai întâi”. A existat o amenințare în acest schimb. Putin ne-a semnalat că, dacă ar fi împins într-un mediu de confruntare, opțiunea nucleară ar fi pe masă.

  • Chiar crezi că va folosi o armă nucleară?

Problema cu Putin este că, dacă are un instrument, vrea să-l folosească. De ce să-l ai dacă nu poți sa-l folosești? A folosit deja o armă nucleară în unele privințe. Agenții ruși l-au otrăvit pe Alexander Litvinenko cu poloniu radioactiv și l-au transformat într-o bombă murdară umană, iar poloniul a fost răspândit în toată Londra în fiecare loc vizitat de bietul om. În consecință, a murit de o moarte îngrozitoare.

Rușii au folosit deja un agent neurotoxic ca armă, Novichok . L-au folosit posibil de mai multe ori, dar sigur de două ori. Odată ajuns în Salisbury, Anglia, unde a fost frecat peste clanța ușii lui Serghei Skripal și a fiicei sale Yulia, care de fapt nu a murit; dar agentul neurotoxic a contaminat orașul Salisbury și oricine altcineva care a intrat în contact cu acesta s-a îmbolnăvit. Novichok a ucis un cetățean britanic, Dawn Sturgess, pentru că asasinii l-au depozitat într-o sticlă de parfum care a fost aruncată într-o cutie de donații de caritate unde a fost găsită de Sturgess. Era suficient agent neurotoxic în sticla aceea pentru a ucide câteva mii de oameni. A doua oară a fost în chiloții lui Alexander Navalny.

Așa că, dacă cineva crede că Putin nu ar folosi ceva neobișnuit și crud pe care îl are, gândiți-vă din nou. De fiecare dată când te gândești: „Nu, nu ar face-o, nu-i așa?” Ei bine, da, ar fi făcut-o. Și vrea să știm asta, desigur.

Nu este că ar trebui să fim intimidați și speriați. Exact asta vrea el să fim. Trebuie să ne pregătim pentru aceste situații neprevăzute și să ne dăm seama ce vom face pentru a le ocoli.

Mai întâi trebuie să ne gândim la ceea ce a făcut Vladimir Putin și la natura a ceea ce ne confruntăm. Oamenii nu vor să vorbească despre Adolf Hitler și al Doilea Război Mondial dar eu voi vorbi despre asta.

Dacă oamenii se uită înapoi la istoria celui de-al Doilea Război Mondial, au existat o mulțime de oameni în Europa care au devenit simpatizanți germani naziști înainte de invadarea Poloniei. În Marea Britanie a existat o mulțime de politicieni britanici care au admirat puterea lui Hitler pentru că au făcut ceea ce fac Marile Puteri, înainte de ororile Blitz-ului și Holocaustului. 

Din păcate, avem politicieni și personalități publice din Statele Unite și din întreaga Europă care au îmbrățișat ideea că Rusia a fost nedreptățită de NATO și că Putin este un om puternic și are dreptul să facă ceea ce face: pentru că Ucraina nu este cumva demnă de independență, pentru că fie sunt ținuturile istorice ale Rusiei, fie ucrainenii sunt ruși, fie liderii ucraineni sunt – așa spune Putin – „naziști fasciști, drogați” sau orice etichetă ar vrea să aplice aici.

Din păcate, călcăm înapoi prin vechile modele istorice, încât am spus că nu vom permite niciodată să se mai întâmple. 

Un alt lucru la care să ne gândim în acest context istoric mai larg este cât de mult a ajutat comunitatea de afaceri germană la facilitarea ascensiunii lui Hitler. În acest moment, toți cei care au făcut afaceri în Rusia sau au cumpărat gaz și petrol rusesc au contribuit la bugetul de război al lui Putin. 

Sancțiunile nu vor fi suficiente. Trebuie să aveți un răspuns internațional major, în care guvernele decid de la sine că nu pot face afaceri cu Rusia pentru o perioadă de timp până când acest lucru este rezolvat. Avem nevoie de o suspendare temporară a activității de afaceri cu Rusia până când Moscova încetează ostilitățile și își retrage trupele.

  • Sunt oameni care spun că suntem în pragul unui al treilea război mondial

Suntem deja în asta. Suntem de ceva vreme. Continuăm să ne gândim la Primul Război Mondial, la Al Doilea Război Mondial ca la aceste piese de decor uriașe, dar al Doilea Război Mondial a fost o consecință a Primului Război Mondial. Și am avut o perioadă interbelică între ele.

Toate conflictele pe care le vedem au rădăcini în acele conflicte anterioare. Suntem deja într-un război fierbinte asupra Ucrainei, care a început în 2014. Oamenii nu ar trebui să se amăgească crezând că suntem doar într-o fază. Suntem cu adevărat în război pentru o perioadă destul de lungă de timp.

  • Deci, așa cum lumea nu l-a văzut pe Hitler venind, noi nu am reușit să-l vedem pe Putin venind?

N-ar fi trebuit. Este aici de 22 de ani și a ajuns în acest punct din 2008. Nu cred că a pornit inițial să facă toate astea, dar atitudinile față de Ucraina și sentimentele că Ucraina aparține Rusiei, sentimentele de pierdere, toate au fost acolo și s-au acumulat.

Desigur, da, am făcut și noi greșeli groaznice. Dar nimeni nu are vreodată dreptul să distrugă complet o altă țară – Putin a deschis o ușă în Europa pe care credeam că am închis-o după al Doilea Război Mondial.

Sursa: Politico

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră