Australia plănuieşte să-şi transfere ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

16 Oct 2018
Australia plănuieşte să-şi transfere ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim

Gestul transferării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, unul cu o simbolistică puternică, este asumat pe mai multe continente. Iată că a venit rândul Australiei să se gândească să facă acest pas.

Anunţul surprinzător a fost făcut de premierul Scott Morrison. În luna mai, Statele Unite şi-au mutat ambasada la Ierusalim în cadrul unei ceremonii speciale, fiind primul stat care a făcut acest gest.

Scott Morrison a convocat o conferinţă de presă pentru a declara că este "deschis" propunerilor de recunoaştere oficială a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi de transferare a ambasadei Australiei în acest oraş.

Premierul Australiei a făcut anunțul cu câteva zile înaintea unor alegeri dintr-o zonă cu o numeroasă comunitate evreiască din Sydney.

O înfrângere ar duce la pierderea majorității de un mandat pe care partidul premierului o are în parlament.

Ambasadorii din 13 state arabe s-au arătat îngrijorați față de anunțul premierului australian, care ar pune sub semnul întrebării perspectivele de pace în Orientul Mijlociu.

În România, chestiunea mutării ambasadei a stârnit dispute aprinse.

Zilele trecute, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că MAE a finalizat analiza privind mutarea la Ierusalim a ambasadei şi a transmis-o premierului, urmând să fie distribuită de către Guvern Preşedinţiei şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

Nicidodată în ultimele decenii mutarea unei ambasade nu a fost atât de controversată. Până la urmă însă, Ierusalimul este considerat de multe țări, tacit, drept capitală de facto a Israelului.

În practică, din punct de vedere diplomatic s-a stat de zeci de ani într-un provizorat: toate țările cu care Israelul are relații diplomatice, inclusiv România, au avut până acum ambasadele la Tel Aviv. Pentru că nimeni nu a vrut să agraveze conflictul, generat încă de la stabilirea statului evreu în 1948.

Atunci a și început disputa, fiindcă Națiunile Unite nu au desemnat o capitală a noii ţări, după ce teritoriul a ieșit de sub administrație britanică.

La Ierusalim sunt simbolurile puterii de stat a Israelului: legislativul, guvernul, președinția, curtea supremă. Toate țările au consulate și reprezentanțe și la Ierusalim, inclusiv România.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră