Protestul ambasadelor, răspunsul României

29 Iun 2018
Protestul ambasadelor, răspunsul României

Ambasadele a douăsprezece state - Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii - au transmis joi o declaraţie comună în care fac apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei.  Un gest fără precedent prin dimensiunea lui.

Acestea îşi exprimă îngrijorarea că mai multe modificări propuse Codurilor penale pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva infracţiunilor violente, a infracţionalităţii organizate transfrontaliere, a infracţiunilor financiare şi a traficului de droguri şi de fiinţe umane.

Ministerul Afacerilor Externe a răspuns apelului lansat de ambasade, transmiţând că amendarea legislaţiei în domeniul penal reprezintă un atribut al Parlamentului, acordat prin Constituţie, iar etapele acestui proces sunt respectate, inclusiv din perspectiva consultării publice şi a dialogului cu cetăţenii.

MAE apreciază că ”recunoaşterea de către statele partenere a progresului demonstrat de România în combaterea corupţiei şi construirea unui stat de drept eficient, arată, încă o dată, eforturile pe care instituţiile statului le depun în mod constant pentru a asigura respectarea legii şi a angajamentelor României, atât în cadru european cât şi în cadru internaţional”.

De la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European.  preşedintele Klaus Iohannis a spus că ambasadele au "perfectă dreptate" şi că astfel de atenţionări sunt transmise de mult timp şi de el, dar şi de alţi români. "Sper să se audă şi la PSD", a afirmat şeful statului.

"Au perfectă dreptate. Este lucrul pe care l-am spus eu de multă vreme - legile justiţiei se pot modifica, dar modificările trebuie să fie de aşa natură încât să îmbunătăţească independenţa şi eficienţa sistemului de justiţie. Iar aceste atenţionări, sigur, sunt exact lucrurile pe care le spun şi eu de multă vreme şi lucrurile pe care le spun mulţi români. Sper să se audă şi la PSD", a declarat şeful statului.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră