Şi Tăriceanu a renunţat la SPP. Iliescu intervine în dispută

02 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Şi Tăriceanu a renunţat la SPP. Iliescu intervine în dispută

După premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii săi, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a renunţat la serviciile SPP. El susţine ideea trecerii SPP în subordinea Ministerului de Interne, propunere criticată de fostul preşedinte Ion Iliescu.

Tăriceanu, a confirmat vineri, pentru Agerpres, că a renunţat la SPP. Miercuri, el declara că dacă premierul Viorica Dăncilă a luat decizia de a renunţa la SPP, aceasta se aplică întregului Cabinet, însă preciza că, prin prisma experienţei sale cu SPP, are cuvinte de apreciere pentru instituţie şi oamenii acesteia.

Şeful Senatului mai arăta că "nu se pune problema utilităţii instituţiei", dar cele semnalate "nu pot fi trecute cu vederea". Ulterior, el a susţinut că SPP ar trebui să se afle în subordinea Ministerului de Interne, şi nu a CSAT.

Fostul preşedinte Ion Iliescu ia partea SPP şi susţine că instituţia trebuie să rămână în subordinea CSAT, iar problemele apărute în legătură cu activitatea acesteia, rezolvate instituţional. Ion Iliescu subliniază că nu trebuie confundată instituția, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc.

"Am remarcat în aceste zile o polemică în spațiul public, al cărei obiect îl reprezintă activitatea Serviciului de Protecție și Pază. Regret că această polemică privește o instituție de ale cărei servicii am beneficiat încă de la înființarea ei, și care s-a comportat ireproșabil în toți acești ani, îndeplinindu-și sarcinile fixate prin lege cu profesionalism și abnegație, indiferent de contextul politic sau social. De altfel, activitatea Serviciului a fost apreciată și de partenerii noștri, fie că este vorba de oaspeți ai statului român, fie că este vorba de responsabili politici și ai ONU din străinătate, care au beneficiat de protecția SPP.

În cazul în care sunt responsabili politici care au de făcut reproșuri în legătură cu unul sau altul dintre aspectele activității SPP, și cred că există probleme din această cauză, ei trebuie să acționeze instituțional, în acord cu cadrul constituțional și legal existent, mai ales că unii dintre ei sunt membri de drept în CSAT. Să nu confundăm instituția, cu oamenii care, la un moment sau altul, o conduc. Acest mod de a gândi și acționa a generat multe probleme în trecut, și va genera și acum, dacă se continuă acest mod de raportare la instituții. Există suficiente mecanisme instituționale pentru a rezolva asemenea situații. Să fie folosite, transparent și cu bună-credință.

Îmi permit să cred că tocmai actuala subordonare a Serviciului față de CSAT și din punct de vedere al controlului civil, Comisiilor de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Parlament oferă o garanție privitoare la nepolitizarea activității sale.  Trecerea SPP în subordinea Ministerului Administrației și Internelor nu ar face decât să genereze noi polemici, câtă vreme ministrul este un om politic. Dacă toți cei care controlează activitatea SPP acționează conjugat și coerent pentru creșterea încrederii în instituții și în lege, se pot evita astfel de situații, care nu servesc interesul public", scrie Ion Iliescu pe blogul său.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră