Rețetă de porc la cuptor gătit lent

21 Apr 2024
Rețetă de porc la cuptor gătit lent

În România există o vorbă pe care nu se poate să nu o fi auzit: „Cea mai bună legumă e porcul”. Ei bine, una dintre cele mai bune fripturi din carne de porc mâncate vreodată este cea gătită lent la cuptor. Este atât de fragedă, încât se topește în gură.

Ca să fie cât mai suculentă, este bine să alegeți o bucată care să aibă și puțină grăsime, nu doar carne macră. Cea mai potrivită este pulpa. Din pulpă se fac foarte multe mâncăruri delicioase, cum ar fi chifteluțele sau tocănița.

Dacă vă decideți să preparați porc la cuptor gătit lent, țineți cont de faptul că este necesară și o marinare timp de 48 de ore. Așadar, începeți demersurile cam cu două zile înaintea momentului în care veți avea carnea pe farfurie.

Într-o eră a vitezei, cuvântul lent poate că sperie pe multă lume. Așa este, e nevoie de ceva timp pentru această rețetă, însă fiecare minut investit în ea merită cu prisosință. În plus, nu vă cere nimeni să păziți cuptorul în timp ce se face carnea, puteți să vă uitați la televizor, să vă jucați într-un cazino online, să întindeți rufele sau să faceți ce alte treburi mai aveți pe listă.

Cum se prepară rețeta de porc la cuptor gătit lent

Pentru porcul la cuptor nu este nevoie de multe ingrediente. Bineînțeles, în fruntea listei de cumpărături este carnea de porc. Așa cum am zis, recomandăm pulpa, dar se pot folosi și spată sau ceafă.

Apoi, este nevoie de condimente: sare, piper, chimen, zahăr brun, boia dulce, boia iute, boia afumată, usturoi granulat. Din toate aceste condimente vom forma un mix cu care vom marina carnea.

Ultima etapă este introducerea bucății de carne în cuptor, după ce va fi rumenită în prealabil.

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de Facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de porc la cuptor gătit lent.

Gătește porc la cuptor

Timp de preparare: 330 de minute

Nivel: ușor

Porții: 8

Ingrediente

  • 1,5 kg pulpă de porc
  • 2 lingurițe de sare
  • linguriță de piper negru măcinat
  • 2 lingurițe de chimen
  • 2 lingurițe de zahăr brun
  • 2 lingurițe de boia dulce
  • jumătate de linguriță de boia iute
  • linguriță de boia afumată
  • 2 lingurițe de usturoi granulat
  • 4 linguri de ulei

Mod de preparare

Mai întâi spălăm bine carnea de porc, apoi pregătim marinada. Într-un castron mai mare, amestecăm bine sarea, piperul negru, zahărul brun, chimenul, usturoiul granulat și cele trei tipuri de boia.

După aceea, „tăvălim” bucata de carne prin acest mix. Avem grijă să nu rămână nicio porțiune neacoperită.

Introducem carnea într-o pungă ce se închide ermetic și o lăsăm în frigider timp de 48 de ore. După cele două zile, scoatem carnea din frigider și o lăsăm afară timp de 1-2 ore.

Scoatem apoi carnea din pungă și o stropim cu ulei pe toate fețele, apoi o masăm.

După ce terminăm și această operațiune, o prăjim 2-3 minute pe fiecare față, într-o tigaie antiaderentă.

Mutăm apoi carnea cu tot cu ulei și cu zeama lăsată în pungă într-un vas termorezistent, în 250 de apă caldă. Punem capacul și băgăm vaul în cuptorul încins la 140 de grade Celsius, de unde îl mai scoatem abia peste 4 ore și jumătate.

Ridicăm capacul, ne asigurăm că mai există suficient lichid în vas, apoi băgăm înapoi în cuptor, fără capac, la 200 de grade Celsius. Mai lăsăm friptura acolo 30 de minute, dar din zece în zece minute luăm sos din vas cu o lingură și o stropim.

După ce trece timpul, porcul gătit lent este gata!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră