Gorghiu dă semnalul pentru înlocuirea lui Tăriceanu de la Senat

18 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Gorghiu dă semnalul pentru înlocuirea lui Tăriceanu de la Senat

"Au fost discuţii, ne-au căutat de la ALDE, pe toate palierele, colegi din Parlament. Nu există niciun fel de plan al PNL de a face vreo alianţă electorală, politică cu acest partid. Dimpotrivă, eu am să discut cu colegii noştri din comisia de unificare să vedem procedural, deşi nu avem voturile, cum putem să ne gândim la înlocuirea domnului Tăriceanu din funcţia de preşedinte al Senatului, pentru că văd că PSD se tot fâstâceşte să facă acest lucru, deşi sunt singurii care au majoritatea în Senat şi ar putea să o facă fără ezitări. Să vedem vedem, atunci, domnul Dragnea ce va face", a declarat luni Alina Gorghiu.

Anunţul lui Gorghiu vine la mai puţin de 24 de ore de la o declaraţie a liderului PSD, Liviu Dragnea, în care vorbea despre o oarecarea nervozitate a senatorilor social-democraţi faţă de Tăriceanu, pe care îl suspectează că ar negocia pe ascuns cu PNL.

"Nu am zis că vreau să îl debarc (pe Călin Popescu Tăriceanu de la șefia Senatului — n.r.), numai că era o oarecare nervozitate în grupul senatorial PSD, spre finalul sesiunii parlamentare, din cauza unor declarații ale dlui. Tăriceanu. O să discutăm cu grupurile în ultima săptămână din ianuarie și o să o luăm în discuție și asta. Nu am mai simțit aceeași nervozitate (...)Colegii mei spuneau că, pe de-o parte, există anumiți membri ALDE, poate chiar dumnealui, care negociază în ascuns cu PNL, iar pe de altă parte critică Guvernul și PNL și fac pe singurii din Opoziție. Asta a deranjat foarte mult ", a afirmat Dragnea, duminică, la Antena 3.

Liberalii au 59 de senatori, iar PSD, 81. Conform Regulamentului Senatului, revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, respectiv 55, în cel puţin una din următoarele împrejurări: încalcă prevederile Constituţiei; încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.

De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului. Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, respectiv 84, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri.

Cu alte cuvinte, liberalii au suficienţi senatori pentru a propune revocarea lui Tăriceanu, dar PSD are şi mai mulţi pentru a-l da efectiv jos din această funcţie, despre care Liviu Dragnea spune că o ocupă "în principal, cu voturile PSD și ale UNPR".

În ultima perioadă, au apărut informaţii neoficiale că PNL ar vrea să-i readucă în partid pe Tăriceanu şi ai lui şi că Victor Ponta și liderul ALDE s-au întâlnit şi ar fi discutat despre înființarea unui nou partid sau, eventual, a unei alianțe. 

 

Alte stiri din Politic

Ultima oră