Ce se va petrece in agricultura romaneasca in urmatoarea perioada

01 Oct 2015
Ce se va petrece in agricultura romaneasca in urmatoarea perioada
Dupa un inceput de saptamana destul de rece, vreme incepe sa se incalzeasca. In ciuda ploile inregistrate in ultimele zile, Administratia Nationala de Meteorologie anunta insa ca in Moldova, Muntenia, Dobrogea si Banat inca mai exista deficit de apa in sol.

La sfarsitul acestei saptamani, va predomina un regim termic al aerului în general normal, după care, la inceputul saptamanii viitoare se va produce o încălzire treptată a vremii, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Temperatura maximă a aerului se va situa între 12 si 25°C, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va oscila între 0...16°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din nordul şi centrul ţării, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm se va încadra între 9 si 21°C la scara întregii țări, valori favorabile continuării însămânţărilor de toamnă şi parcurgerii fazelor de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze la culturile înfiinţate până în prezent. Se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a țării.

Potrivit ANM, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm se va menține în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Moldova, Dobrogea și local în estul Munteniei, sudul Olteniei și vestul Banatului. În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de toamnă, ritmurile de vegetaţie se vor desfăşura în general normal, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, local în zonele depresionare, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite temporar, pe fondul valorilor termice mai scăzute din aer şi sol comparativ cu normalul perioadei. Starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol. Culturile de orz și grâu de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra germinarea, răsărirea și apariția primelor frunze. Sub aspect fenologic, rapița va parcurge fazele de germinare, răsărire și dezvoltarea aparatului foliar. Floarea-soarelui se va recolta de pe ultimele suprafețe agricole, la nivelul întregii țări. La porumb vor predomina maturitatea deplină și recoltarea, în majoritatea zonelor de cultură.  

Alte stiri din Vremea

Ultima oră