Bacteria care usucă vegetaţia din Corsica ameninţă şi sudul Franţei

07 Aug 2015
Bacteria care usucă vegetaţia din Corsica ameninţă şi sudul Franţei
 Xylella fastidiosa, bacteria care ucide flora din insula Corsica, îi nelinişteşte deopotrivă pe corsicani, dar şi pe numeroşii agricultori din sudul Franţei, care se tem că turiştii care vin de pe insulă o pot aduce pe continent şi, astfel, să pună în pericol patrimoniul vegetal mediteranean, începând cu măslinii şi terminând cu leandrii. Cele 30.000 de hectare cu măslini, adică aproape un milion de arbori, infectaţi de bacterie în zona Les Pouilles (sudul Italiei) par să fie o ameninţare la distanţă. Cu cele 17 cazuri de Xylella fastidiosa detectate în sudul insulei Corsica (unică graţie plantelor ornamentale), ameninţarea pare că să fie la porţile regiunii Provence Alpes Cote d'Azur (Paca).

“Alerta din Corsica a sosit în cel mai rău moment: în perioada estivală, când numeroşi turişti fac turul insulei. Fiecare familie doreşte să ia o amintire, fie o ramură de leandru roz, fie o ramură din arborele de mastic”, previne cultivatorul de măslini Jean-Philippe Frere, în regiunea Grasse (Alpii Maritimi). „Este suficient să rupi o rămurică infectată din Corsica şi când te întorci la Nisa, Marsilia, Toulon ...se deschide poarta şi bacteria scapă din maşină pentru a se prinde de plante şi a le infecta", se nelinişteşte Jean-Philippe Frere.

Măslini, viţă de vie, stejar, arţar...

Bacteria Xylella fastidiosa a atacat 209 varietăţi de vegetale, printre care viţă de vie, stejar, arţar, citrice şi chiar o varietare de mimoza. Bacteria este transmisă de insecte, cum este puricele de frunze, care atacă coroana arborilor, care se usucă rapid, înainte de a contamina vegetaţia din jur. Îngrijorările cultivatorilor de măslini sunt cu atât mai mari cu cât Sudul Franţei a avut, în 2014, o recoltă catastrofală din cauza insectei musca măslinului. Dacă temperaturile foarte ridicate au ţinut această insectă la distanţă, recolta se va aduna abia spre luna octombrie. „Dar într-o oră, în zori, poţi pierde toată recolta”, spune Sylvain Arvaud, cultivator de măslini. El avertizează că nu va putea rezista în condiţiile în care recolta de măslini va fi mică doi ani la rând.  

Alte stiri din Verde

Ultima oră