Reapar centrele de colectat sticle şi borcane. Producătorii vor fi obligaţi rezolve problema deşeurilor de ambalaje

04 Iun 2015
 Reapar centrele de colectat sticle şi borcane. Producătorii vor fi obligaţi rezolve problema deşeurilor de ambalaje
Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor tranşează, în sfârşit, problema gestionării ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Responsabilitatea pentru reciclare aparţine producătorilor ambalajelor iar aceştia vor fi obligaţi să respecte anumite cote de recilare, potrivit proiectului de lege privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje, care a fost supus dezbaterii publice de către MMAP.

Ministerul a constatat un dezechilibru între gradul de dezvoltare a colectării deșeurilor de ambalaje menajere comparativ cu gestionarea deșeurilor de ambalaje rezultate în circuitele comerciale și industriale. Dacă în cazul deşeurilor industriale procentul de reciclare este de peste 80%, în cazul deșeurilor de ambalaje care se regăsesc în deșeurile municipale procentul este sub 15%, se arată în expunere de motive care însoţeşte proiectul de lege.

Obiectivele stabilite prin noua lege la nivel naţional sunt următoarele: valorificarea sau incinerarea în instalaţii de incinerare cu valorificare de energie a minimum 60% din greutatea deşeurilor de ambalaje; reciclarea a minimum 55% din greutatea totală a materialelor de ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaje. Valorile minime diferă în funcţie de material: 60% din greutate pentru sticlă, 60% din greutate pentru hârtie/carton, 50% din greutate pentru metal, 15% din greutate pentru lemn şi 22,5% din greutate pentru plastic.

Poluatorul e responsabil

Ca atare, cineva trebuie să îşi asume răspunderea pentru aceste deşeuri. „Operatorii economici, persoane juridice române, sunt responsabili pentru întreaga cantitate de deşeuri generate de ambalajele pe care le introduc pe piaţa naţională”, se arată în proiectul de lege care detaliază responsabilitatea în funcţie de activitatea acestora.
Societăţile care introduc pe piaţă produse ambalate sunt responsabile pentru deşeurile generate de ambalajele primare, secundare şi terţiare folosite pentru ambalarea produselor lor. Operatorii economici care supraambalează produse ambalate individual în vederea revânzării/redistribuirii sunt responsabili pentru deşeurile generate de ambalajele secundare şi terţiare pe care le introduc pe piaţă iar firmele care introduc pe piaţă ambalaje de desfacere sunt responsabile pentru deşeurile generate de respectivele ambalaje.

Administraţia Fondului pentru Mediu va face publică o listă cu operatorii economici obligaţi să colecteze ambalajele. Retailerii sau marile magazine vor avea obligaţia să se asigure că operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produsele comercializate sunt incluşi în lista AFM.
Mai mult, magazile cu suprafaţă medie şi mare trebuie să asigure GRATUIT pentru cumpărători posibilitatea de a se debarasa de ambalajele produselor cumpărate.

Centre de colectare pentru sicle şi borcane

Ambalajele reutilizabile vor fi marcate special cu sintagma "ambalaj reutilizabil" şi trebuie produse din materiale care corespund unor reutilizări multiple. Firmele care produc şi/sau comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile vor fi obligate să aplice sistemul depozit în vederea asigurării unui număr optim de cicluri de utilizare a acestora. Firmele vor fi pbligate să organizeze un sistem de colectare în vederea reutilizării multiple a ambalajelor. Sistemul de colectare poate fi organizat fie prin operatorii economici care comercializează aceste produse sau prin centrele specializate de colectare a acestor tipuri de ambalaje. În plus, firmele vor fi obligate să informeze consumatorii asupra sistemului depozit şi asupra sistemului de colectare a ambalajelor reutilizabile în vederea asigurării reutilizării multiple. Firmele care comercializează produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligate să primească ambalaje reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea cumpărătorului, valoarea depozitului.

Garanţia nu e condiţionată de păstrarea ambalajului
Proiectul de lege tranşeză şi problema garanţiei doar cu prezentarea ambalajului original: „se interzice condiţionarea, sub orice formă, a drepturilor legale ale consumatorilor referitoare la produsul cumpărat de păstrare a ambalajului”.
Autorităţile locale au şi ele obligaţia să organizeze, gestioneze şi coordoneaze activitatea de colectare selectivă a deşeurilor care includ deșeuri de ambalaje de la populaţie astfel încât să se obţină cel puţin următoarele tipuri de material: hârtie, carton, plastic, metal și sticlă.
Gestionarea ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje trebuie să fie astfel organizată încât să nu introducă bariere în calea comerţului.
Se interzic amestecarea deşeurilor de ambalaje colectate selectiv, precum şi încredinţarea, respectiv primirea, în vederea eliminării prin depozitare finală, a deşeurilor de ambalaje, cu excepţia celor rezultate din colectarea selectivă ori din procesele de sortare, care nu sunt valorificabile sau care nu pot fi incinerate în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie.
Datele despre cantităţile de ambalaje şi deşeuri de ambalaje reciclare trebuie raportate annual de fiecare operator economic către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

Sancţiuni dure

Legea impune şi o serie de amenzi atât pentru firme cât şi pentru românii care refuză să o respecte.
Cei care nu vor colecta selectiv deşeurile de ambalaje reciclabile sunt pasibili de amendă de la 600 lei la 1.000 lei pentru persoane fizice şi amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru operatorii economici
Firmele care nu marchează corespunzător ambalajele reutilizabile, nu informează populaţia despre sistemele de depozitare şi colectare riscă o amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei. Amenda urcă la un prag cuprins între 4.000 lei şi 8.000 lei în cazul firmelor care nu marchează ambalajele corespunzător. Următorul prag este amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei în cazul firmelor care nu raportează AFM şi Ministerului Mediului cotele de colectare/recilare.
Cele mai mari amenzi (de la 15.000 de lei la 25.000 de lei) se dau pentru firmele care introduc pe piaţa ambalaje toxice sau neconforme cu legislaţia, firmelor mijlocii şi mari care nu asigură locuri gratuite în care clienţii să poată debarasa ambalajele, pentru firmele care nu predau mai departe ambalajele colectate către centrelor de reciclare sau de incinerare, autorităţilor locale care nu gestionează activitatea de colectare selectivă a deşeurilor şi celor care amestecă deşeurile colectate selectiv.  

Alte stiri din Verde

Ultima oră