Societatea civilă se mobilizează: Marş pentru PĂDURE, duminică 7 iunie

27 Mai 2015
Societatea civilă se mobilizează: Marş pentru PĂDURE, duminică 7 iunie
Ziua Mondială a Mediului va fi marcată anul acesta printr-o serie de proteste împotriva despăduririlor. Societatea civilă a sunat mobilizarea: pe 7 iunie românii sunt aşteptaţi la Fântâni, la Universitate începând cu ora 17.00 pentru un nou marş de protest. 

“Continuăm să ieșim în stradă. Cerem soluții reale și demisii, nu declarații populiste. Deocamdată nu s-a schimbat nimic. Dincolo de vorbe, despăduririle continuă ca și până acum. Corupții sau incompetenții sunt la locul lor în instiţiile de stat, impetrurbabili și nederanjați, deși sunt persoanele direct responsabile de situația gravă în care ne aflăm”, se arată în mesajul prin care Comunitatea Uniți Salvăm, Coaliţia de Mediu şi Natura 2000 încearcă să mobilizeze oamenii pe reţelele de socializare.



Iniţiatorii protestului au făcut şi o sinteză a rezultatelor protestelor care au avut loc în peste 40 de oraşe din ţară şi străinătate în date de 9 mai.
“În urma protestului împotriva despăduririlor declanșat pe 9 mai, am primit asigurări din partea instutuțiilor statului că vor demara toate demersurile pentru a remedia situația. Dar noi știm că despăduririle durează de mulți de ani de zile, timp în care autoritățile nu au luat nicio măsură pentru a le opri. Mai știm și faptul că tentaculele mafiei din acest domeniu încep de la simplul pădurar corupt și se termină cu nume de vârf din politica românească. S-a demonstrat că inclusiv în cazul pădurilor administrate de Romsilva, instituție ale cărei atribuții includ apărarea, conservarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier, au fost constatate numeroase cazuri de tăieri ilegale. De aceea nu ne lăsăm amăgiți că situația se va remedia în urma unor simple declarații populiste făcute de politicieni. Va fi nevoie de o luptă îndelungată, de perseverență și vigilență din partea noastră, până când vor începe să se vadă rezultate reale. Trebuie să ne asigurăm că avem o legislație menită să protejeze pădurile de abuzuri, dar mai ales că această legislație va fi respectată. Întărirea instituțiilor de control - comisariatele silvice - și a instrumentelor de monitorizare a trasabilitatii lemnului - SUMAL- Radarul Pădurilor este absolut necesară.
Vom continua să luptăm până când vom obține aceste lucruri."

Organizatorii protestului reamintesc faptul că Noul Cod Silvic a fost adoptat de Parlament şi în curând va intra în vigoare cu o parte din cerinţele societăţii civile cum ar fi pragul de 30% anti-monopol și includerea unor măsuri pentru protecția pădurilor virgine și cvasivirgine. “Acest Cod Silvic nu reprezintă nici pe departe idealul. Acest cod va avea nevoie de ajustări succesive, care trebuie făcute în mod transparent, prin numeroase consultări cu societatea civilă. De asemenea, este absolut necesară o întreagă metodologie de punere în aplicare, de finanțarea măsurilor și de voință politică pentru a produce efecte vizibile”, se menţionează în apelul la protest.

Pe de altă parte, protestatarii apreciază că proiectul legislativ prin care se interzice exportul de masă lemnoasă neprelucrată pe o perioadă de 3 luni nu va avea impact pe termen lung asupra tăierilor ilegale. „Între timp, construcția fabricii Holzindustrie Schweighofer de la Reci, județul Covasna, continuă nestingherită. În timp ce noi organizam acest protest, activiștii de la Agent Green, un jurnalist și localnici au fost bătuți crunt în Retezat în timp ce investigau tăierile ilegale”, mai notează activiştii de mediu.
 http://tinyurl.com/pcprn6o

Mai multe informaţii despre protest vor fi postate pe pagina de Facebook a organizatorilor.  

Alte stiri din Verde

Ultima oră