Planeta și-a consumat resursele pentru 2020

22 Aug 2020 | scris de I.D.
Planeta și-a consumat resursele pentru 2020

Sâmbătă, 22 august, este ziua în care umanitatea își va fi consumat resursele naturale pe care planeta le poate produce într-un an de zile. 

 Ziua în care am tot consumat - «Overshoot Day» - este calculată din 2003 de ONG-ul american Global Fooprint Network și are ca scop să ilustreze consumul tot mai rapid, de către umanitate, a resurselor naturale.

Altfel spus, pentru 2020, ne-ar fi trebuit să avem de 1,6 ori Pământul pentru a dispune de ceea ce populația mondială are nevoie. 

Data este calculată în funcție de amprenta ecologică a activităților umane și de capacitatea ecosistemelor de a se regenera pentru a absorbi deșeurile produse de om, în special a dioxidului de carbon. 

Această depășire se produce când presiunea umană depășește capacitățile de regenerare a ecositemelor naturale.

De 50 de ani, ziua în care depășim intervine tot mai devreme - în 1970 ea era pe 29 decembrie, în 1980 era pe 4 noiembrie, în 2010 era pe 7 august iar în 2019 a căzut pe 29 iulie.

În 2020 a fost ”împinsă” cu trei săptămâni pe fondul pandemiei de coronavirus care, a paralizat paliere întregi din activitatea umană și nu pentru că s-ar fi produs vreo schimbare majoră în tot acest sistem, explică autorii raportului. 

Alte stiri din Verde

Ultima oră