Meduzele, cel mai eficient filtru al nanoparticulelor din apă

01 Aug 2015
Meduzele, cel mai eficient filtru al nanoparticulelor din apă
Meduzele protejează mediul, fiind capabile să filtreze apa de nanoparticule. Meduzele au un mucus cu ajutorul căruia pot epura apele de nanoparticulele, pe care nici un sistem de filtrare nu reuşeşte să le reţină, potrivit reultatelor unei cercetări realizate  de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare (INSERM) din Franţa.

S-a observat că nanoparticulele de seleniu sau cadmiu, folosite în imagistica medicală, par a fi indestructibile şi persistente în apă, transmiţându-se de la o generaţie la alta de specii de animale. Din ce în ce mai produse conţin nanoparticule : compuşi electronici, vopsele, creme solare şi cosmetice, substanţe de contrast pentru imagistica medicală chiar unele medicamente…Şi nimeni nu s-a întrebat ce se întâmplă în natură, spune Philippe Barthelemy, într-un comunicat al INSERM, coordonatorul acestei cercetări.

Alain Thiery, de la Institutul mediteraneean de biodiversitate şi ecologie marină şi continentală, şi Fabien Lombard, de la Staţia marină de la Villefrance-sur-Mer, şi-au îndreptat speranţa spre meduze.

Cercetătorii au constatat că mucusul meduzelor, produs în caz de stres, de reproducere sau de moarte, formează un filtru extrem de eficient pentru nanoparticule. Acest mucus este compus dintr-o reţea extrem de densă de un anumit tip de molecule  şi de peptine, care captează nanoparticulele şi le reţine. Acolo ele sunt agregate şi este posibilă recuperarea lor, explică Philippe Barthelemy. 
 

Alte stiri din Verde

Ultima oră