Invazia DRONELOR. Un miliard de copaci pe an ar putea fi plantaţi de la înălţime

02 Mai 2015
Invazia DRONELOR. Un miliard de copaci pe an ar putea fi plantaţi de la înălţime
Un miliard de copaci pe an ar putea fi semănaţi cu ajutorul dronelor fără a atinge solul. Compania britanică BioCarbon Engineering, înfiinţată de inginerul Lauren Fletcher care a lucrat timp de 20 de ani la NASA, pune tehnologia modernă în slujba mediului şi a reîmpăduririi zonelor defrişate.

Procedeul patentat de Fletcher are trei etape. În primul pas, drona BioCarbon zboară deasupra unei zone, cartografiază nivelul de împădurire şi raportează potenţialul de restaurare pe baza unor hărţi 3D.



Apoi, drona coboară la 2-3 metri deasupra pământului şi “trage” cu seminţe la o viteză suficient de mare cât să pătrundă în sol. Seminţele sunt pregerminate şi acoperite cu un hidrogel nutritiv pentru a creşte şansele să se prindă. Această procedură de însămânţare aeriană este mai ieftină decât plantarea manuală şi mult mai rapidă deoarece drona poate planta 10 seminţe pe minut. Cu ajutorul a doi operatori care manevrează mai multe drone, ar fi posibil să planteze 36.000 de copaci într-o singură zi, iar felul ăsta de plantare s-ar ridica la doar 15 procente din costul necesar metodelor tradiţionale, estimează Fletcher.



A treia etapă presupune monitorizarea ariilor plantate  şi a gradului de dezvoltare a noilor copaci folosindu-se hărţile întocmite în prima etapă. 
Compania BioCarbon speră să aibă un produs complet funcţional până la sfârşitul verii. Potenţialul afacerii este nelimitat, deoarece dronele ar putea fi folosite de către companiile forestiere, ONG-uri sau guvernele din întreaga lume.

Un filmuleţ în care profesorul Fletcher explică modul în care dronele pot reinventa modul de reîmpădurire a zonelor defrişate poate fi urmărit mai jos.
vimeo.com/126378542



Alte stiri din Verde

Ultima oră