Jumătate din fauna marină a dipărut, între 1970 şi 2012, din cauza oamenilor

19 Sep 2015
Jumătate din fauna marină a dipărut, între 1970 şi 2012, din cauza oamenilor
O nouă anchetă, realizată de Fondurile mondiale pentru natură (WWF), arată că jumătate din animalele marine au dispărut între 1970 şi 2012, din cauza activităţilor omului, scrie Gentside Découverte. Aproape jumătate din această populaţie marină (49%) a dispărut în 40 de ani. « Adesea cuvântul urgenţă este prea slab pentru a descrie această situaţie cu adevărat una de urgenţă, spune Richard Leck, directorul programului pentru WWF Australia. Concluziile anchetei se bazează pe toate speciile de animale oceanice aparţinând familiilor de peşti, dar şi de mamifere, reptile şi păsări. Au fost analizate 5.829 de populaţii aparţinând de 1.234 de specii.

Dispar recifele de corali

Într-un comunicat, WWF denunţă efectele cumulate ale mai multor factori: pescuitul în exces şi industria extractivă, poluarea, de la emisiile de gaze cu efect de seră responsabile de acidificarea oceanică până la ridicarea temperaturii apelor.

Din păcate, în câţiva ani, peştii au devenit o sursă la scară planetară. Consumul de peşte mediu pe locuitor a crescut de la  9,9 kilograme, în anii 1960, la 19,2 kilograme, în 2012. În fiecare an, aproximativ 1,5 milioane de tone de peşte este pescuit în Mediterana, mare cu zone de pescuit tradiţionale, care au pierdut aproximativ 90% din rezerve. Această tendinţă este valabilă pentru toate mările şi oceanele lumii. Aproape 75% din stocurile formate de unele familii de peşti fac obiectul schimburilor comerciale, cum sunt cele de ton, macrou, care deja au dispărut.

Încălzirea climatică

Este posibil ca, până în 2050, acest fenomen să determine dispariţia recifelor de corali şi fauna dependentă de acestea, adică 25% din totalul speciilor marine.  

Potrivit specialiştilor, arealele protejate care reprezintă doar 4% din suprafaţa oceanelor, sunt foarte limitate şi adesea ineficient controlate. Totuşi, experţii estimează că încă nu este prea târziu pentru a reacţiona şi a limita aceste tendinţe. Ei propun punerea rapid în aplicare a unor măsuri, care să repare răul făcut şi să limiteze acest fenomen.

 

 

Alte stiri din Verde

Ultima oră