Atenţie! 4.000 de tone de cremă solară se depun în fiecare an pe recifele de corali

06 Aug 2015
Atenţie! 4.000 de tone de cremă solară se depun în fiecare an pe recifele de corali
Compuşii chimici din cremele solare ar putea fi responsabile de scăderea cantităţii de fitoplancton, element capital în lanţul alimentar al oceanelor, avertizează un studiu realizat de Institutul Mediteranean de Înalte Studii din Spania. Ni s-a spus şi ni s-a repetat că la plajă crema solară este indispensabilă. Dar iată că acest ges, prin care ne protejăm pielea, a devenit periculos pentru mediu, mai precis pentru oceane.

Compuşi periculoşi pentru fauna şi flora marină

Specialiştii spanioli susţin că substanţele chimice din produsele solare au acţiune nefastă asupra cantităţii de fitoplancton, o verigă importantă în circuitul alimentar al oceanelor. Aceste substanţe chimice determină, de asemenea, degradarea şi înălbirea coralilor declanşând un virus cu efecte dramatice asupra biodiversivităţii şi funcţionării ecosistemelor de recif.

Unele rezervaţii maritime deja interzic folosirea acestor creme. Şi dacă aruncăm o privire peste următoarele cifre, parcă le dăm dreptate că au luat această măsură. Aşadar, în fiecare secundă, 0,8 litri de cremă solară se dizolvă în apele oceanelor. Anual, turiştii aduc în apele oceanelor peste 25.000 de tone de cremă, din care 4.000 de tone sunt absorbite de recifele de corali. Şi, evident, acest fenomen se va extinde, în condiţiile în care vânzarea acestor produse solare este în creştere în medie cu 7%, anual.

 

Alte stiri din Verde

Ultima oră