Teatrul Odeon: Ionesco în regia lui Alexandru Dabija

15 Apr 2020 | scris de A.A.
Teatrul Odeon: Ionesco în regia lui Alexandru Dabija

În aceste vremuri pline de încercări, în care lumea se închide, Odeonul rămâne deschis.

Continuăm seria Marilor Spectacole @ODEON difuzate online săptămânal și vă oferim joi, 16 aprilie, ora 18:00, spectacolul „Ionesco - 5 piese scurte” de Eugène Ionesco, regia Alexandru Dabija

Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina noastră de Facebook și va fi disponibil online pe canalul de YouTube până la ora 24:00. Vă rugăm să fiți îngăduitori vizavi de calitatea filmării, pentru că înregistrarea a fost realizată pentru arhiva teatrului și nu pentru difuzare la premiera din 2007.
Vă mulțumim pentru înțelegere!

Spectacolul „Ionesco - 5 piese scurte” a fost în turneu la Paris, la Théâtre de la Huchette și a participat la numeroase festivaluri de teatru din țară: Alba Iulia, Arad, Galaţi, Piatra Neamţ, Buzău, Bucureşti, Timişoara, Sibiu, Sf. Gheorghe, Braşov.

PREMII:

  • Premiul pentru „Cel mai bun spectacol” la Festivalul Comediei Româneşti - FestCO, 2008 
  • ALEXANDRU DABIJA - Premiul Naţional pentru Artă, categoria „Spectacol”, acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor, 2008
  • ANTOANETA ZAHARIA - Premiul pentru interpretare feminină, Festivalul VEDETEatru, Buzău, 2008
  • Nominalizare la Premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol”, 2008
  • ALEXANDRU DABIJA – Nominalizare la Premiul UNITER pentru „Cel mai bun regizor”, 2008 
  • Premiul pentru „Cel mai bun spectacol” la Festivalul Dramaturgiei Româneşti - FEST-FDR, Timişoara, 2007
  • ALEXANDRU DABIJA - Premiul pentru „Cel mai bun regizor” la Festivalul Naţional de Comedie, Galați, 2007

„Ionesco - 5 piese scurte”:

  • „Salonul auto” a fost difuzat pentru prima oară la radio, în 1952 în cadrul emisiunii „Club d’essai”, animată de poetul şi dramaturgul Jean Tardieu. Pe scenă, scheciul a fost prezentat în august 1953 în cadrul „Spectacolului Ionesco”, regizat de Jacques Polieri la Théâtre de la Huchette din Paris, alături de alte şase scenete şi de dramatizarea după Căldura mare de Caragiale.
  • „Îi cunoaşteţi?” a fost jucată în 1953 la Théâtre de la Huchette în „Spectacolul Ionesco”.
  • „Lacuna” a fost publicată în Le Nouvel Observateur în ianuarie 1965, iar premiera a avut loc în acelaşi an, în februarie, la Teatrul Municipal din Aix. Un an mai târziu, piesa a fost pusă în scenă la Odeon-Théâtre de France, în regia lui Jean Louis Barrault.
  • Scris probabil prin 1950-1951, perioada cea mai ludică din creaţia lui Ionesco, „Guturaiul oniric”, care a făcut şi el parte din „Spectacolul Ionesco” din 1953, părea să se fi pierdut. Găsit în arhiva lui Jacques Polieri, a fost publicat în limba franceză abia în 2002, iar în limba română a apărut în 2004 în volumul de Teatru IV, la Editura Humanitas, ca şi celelalte patru piese scurte care alcătuiesc acest spectacol.
  • Sceneta „Fata de măritat”, dedicată lui Pierre Hechter, fratele lui Mihail Sebastian şi prieten cu soţii Ionesco, a fost publicată în Les Lettres nouvelles în 1953 şi apoi la editura Gallimard în volumul Theatre II în 1958. Spre deosebire de alte piese scurte, aceasta s-a bucurat de mai multe puneri în scenă: prima a avut loc în 1953 în cadrul „Spectacolului Ionesco" regizat de Jacques Polieri; au urmat două montări la Paris în 1966, la Théâtre de Poche-Montparnasse şi la Théâtre La Bruyere, iar în 1970 Teatrul Le Treteau din Paris a prezentat-o la New York.

 

Alte stiri din Teatru

Ultima oră