Studiu condus de o româncă de la Universitatea Michigan: Cum îţi dai seama că ai în faţă un mincinos

12 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Studiu condus de o româncă de la Universitatea Michigan: Cum îţi dai seama că ai în faţă un mincinos

Studiile anterioare arătau că oferirea unui răspuns ezitant şi evitarea contactului vizual sunt dovezi clare că persoana din faţa ta minte. Noul studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Michigan au descoperit contrariul. Ei au creat un soft care a analizat gesturile şi cuvintele unor martori şi acuzaţi, înregistrate  în timpul audierilor din instanţă.

"În experimentele de laborator este dificil să creezi cadrul necesar pentru ca oamenii să poată minţi. Miza nu este sufient de mare", a declarat Rada Mihalcea, conducătoarea studiului. "Am putea oferi o recompensă celor care ştiu să mintă bine să convingă o altă persoană că ceea ce e fals e adevărat. Dar în lumea reală există o motivaţie reală pentru a înşela pe cineva", a adăugat ea.

Spre deosebire de poligraf, softul nu presupune contactul cu persoana testată. Acurateţea informaţiilor este de 75%, comparativ cu oamenii care pot identifica clar o persoană mincinoasă în 50% din cazuri.

Studiul mai arată că persoanele care mint sunt de trei ori mai susceptibile să facă o grimasă în loc să aibă o faţă relaxată. Mincinosul se uită direct la cel care i se adresează, gesticulează şi foloseşte cuvinte prin care se distanţează de propria persoană. În loc să să spună "eu" sau "noi", spune "el" sau "ea".

“Sunt semnale pe care oamenii le dau în mod natural atunci când vor să înşele, dar nu suntem suficienţi de atenţi pentru a le detecta. Nu stăm să numărăm de câte ori o persoană spune <eu> într-o convesaţie sau se uită în sus. Ne concentrăm pe un nivel mai înalt de comunicare", a mai spus Rada Mihalcea.

Pentru acurateţea studiului, cercetătorii vor să adauge la soft şi frecvenţa bătăilor inimii, a respiraţiei şi schimbările temperaturii corpului, ceea ce va permite o detectare mai rapidă a minciunilor.

Conform adevarul.ro, Rada Mihalcea este din Cluj şi a fost distinsă cu un „Google Awards Grant“ în 2005 (grant pentru îmbunătăţirea procesării de către calculatoare a limbajului natural), în 2008 – cu un „Career Award“ (un premiu pentru carieră) din partea Fundaţiei Naţionale de Ştiinţă din SUA, iar în 2010 a fost inclusă în top 100 al cercetătorilor din SUA – distincţie primită din partea preşedintelui SUA, Barack Obama. În acelaşi an a luat Premiul Academiei Române, acordat pentru merite în Ştiinţă şi Tehnologie. Anterior, Rada Mihalcea a apărut în ediţia 2008-2009 a anuarului „Who's Who of American Women“, publicaţie care reuneşte cele mai importante femei din SUA, din toate domeniile.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră