Soarele se va răci neobişnuit de mult. Ne vom confrunta cu o nouă epocă de gheaţă?

13 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Soarele se va răci neobişnuit de mult. Ne vom confrunta cu o nouă epocă de gheaţă?

Vă amintiţi romanul science-fiction din 1989 "The Sun Dying/Soarele muribund" de Gary Blackwood, în care oamenii erau forțați să migreze din SUA în Mexic din cauza gerului declanșat de răcirea Soarelui? Oamenii de știință se tem că o astfel de situație poate deveni realitate în viitorul apropiat. Întrebarea este dacă suntem cu toții pregătiți pentru o nouă epocă de gheață, relatează ibtimes.co.uk.

Un studiu realizat de Universitatea California, San Diego, susţine că, până în 2050, se așteaptă ca Soarele să se răcească. Aţi putea spune" Şi ce mare lucru", dar aceasta înseamnă că activitățile solare care generează căldura pentru a susține viața pe Pământ se pot diminua. Ultima dată s-a întâmplat în secolul al XVII-lea, când râul Tamisa a înghețat. Oamenii de știință numesc acest "Maunder Minimum".

Fizicianul Dan Lubin și echipa sa au studiat evenimentul trecut și au ajuns la concluzia că suntem într-o situaţie şi mai rea. Se preconizează că activităţile solare vor fi mult mai reduse decât ultima dată și, din punct de vedere științific, este un "mare minim" - o perioadă de timp în ciclul solar de 11 ani, când activitățile solare sunt la cel mai jos nivel.

Conform studiului publicat în Astrophysical Journal Letters, acest minim va fi cu 7 procente mai rece decât perioadele din trecut. Oamenii de ştiinţă au mai spus că Soarele ar mai putea avea o nouă perioada de răcire într-un deceniu.

Cu toate acestea, predicţia unui minim sau maxim de energie solară reprezintă o provocare pentru oamenii de știință din cauza caracteristicii neliniare a activităților solare care au loc zilnic. În timpul ciclului minim, intensitatea este foarte scăzută, în timp ce în timpul unui ciclu maxim, razele solare cresc în intensitate și soarele aruncă nori de miliarde de tone de gaz electrificat în spațiu. Aceste două extreme pot provoca unele schimbări climatice majore la nivel global și regional.

Întrebarea este ce efect va avea un mare minim asupra  Pământului? Lubin spune că, în primul rând, va subția stratul de ozon stratosferic, care va afecta vântul și modelele de vreme. El a avertizat, de asemenea, că nu toate regiunile vor resimţi o scădere a temperaturii, din contră, în unele locuri, crescând.

Va declanșa acest eveniment viitoarea epocă de gheață despre care vorbește toată lumea? Cercetătorii de la Universitatea Northumbria au susținut că o mini-epocă de gheață va începe până în 2021 și este de așteptat să reducă efectul încălzirii globale, dar fără să o oprească.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră